Home VestiEkonomija Koje sve u obavezi da plati porez na dohodak građana

Koje sve u obavezi da plati porez na dohodak građana

by bifadmin

Poreski obveznik je svako ko je zaradio više od 4,26 miliona dinara, ali to ne znači i da će platiti porez kojem je rok 15. maj

Svi stanovnici Republike Srbije koji su u 2023. godini ostvarili prihod iznad neto iznosa od 4.269.564 dinara (što je 36.420 evra godišnje, ili 3.035 evra mesečno), imaju rok do 15. maja da plate godišnji porez na dohodak građana.

Republički zavod za statistiku izračunao je prosečnu godišnju zarada po zaposlenom u Srbiji koja je isplaćena u 2023. godini, što je odlučujuči podatak za iznos godišnjeg poreza na zarade.

Trostruka vrednost tog proseka od 1.423.188 dinara, što je 4.269.564 dinara, neoporezivi je deo godišnjeg prihoda građana.

Kako se računa umanjenje

Ali to ne znači da će svako ko je svojom zaradom prešao taj iznos i morati da plati porez. Obveznik poreza na dohodak ima pravo na „lične odbitke“, odnosno da umanji osnovicu do 40% prosečne godišnje zarade, odnosno za 569.275 dinara.

Uz to, ukoliko izdržava članove porodice, na svakog ide umanjenje od 15%, odnosno 213.478 dinara.

To bi značilo da u Srbiji neko ko izdržava dva člana porodice (decu, a da, na primer, suprug/a radi), i iskoristi maksimalno umanjenje, prvi dinar poreza će platiti tek ako je prošle godine zaradio 5.265.805 dinara, odnosno ako mu je neto mesečna plata 3.743 evra.

A kako je prva poreska stopa progresivnog poreza 10%, to znači da će sa tom platom platiti jedan dinar poreza.

Sa platom od 4.000 evra mesečno godišnji porez je 580 evra (maksimalno oslobođenje 50% poreske obaveze), a sa 5.000 evra mesečno oko 1.500 evra godišnje.

U višu poresku stopu ulazi se tek kada se pređe prag od šestostruke vrednosti prosečne zarade. A i tada se plaća 15% poreza na razliku samo preko iznosa na koji se platio porez po stopi od 10%.

Zbog svega ovoga Srbija ima samo oko 30.000 građana, od 6,7 miliona stanovnika i 2,4 miliona zaposlenih, koji plaćaju ovaj porez. Ot toga, oko 20.000 poreskih prijava bude u Beogradu.

Poreska sama sprema prijave

Porez na dohodak je iz kategorije samooporezujućih, što bi trebalo da znači da poreski obveznik sam obračunava koliko bi trebalo da plati. Međutim, Poreska uprava mu olakšava tu računicu jer ona generiše ličnu prijavu na osnovu raspoloživih podataka iz službenih evidencija o prihodima građana ostvarenih u prethodnoj godini.
Poreska od 1. aprila unapred popuni poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu i postaviti je kao radnu verziju prijave na portal ePorezi.

Obveznik plaćanja poreza zatim najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu ePorezi proveri iskazane podatke u unapred popunjenoj poreskoj prijavi i sam uradi eventualne korekcije ukoliko se ne slaže sa iskazanim podacima.

Tako korigovanu prijavu, ili nepromenjenu ako su podaci odgovarajući, obveznik podnese prihvatanjem opcije „potpiši i podnesi“ na portalu.

Kredit za mlade

Uz ova poreska oslobođenja tu je i ono „za mlade“, jer svi obveznici godišnjeg poreza na dohodak koji su imali manje od 40 godina 31. decembra 2023. godine, imaju dodatno umanjenje od 4.269.564 dinara.

Ovo umanjenje važi samo na prihode ostvarene od zarade, prihode od samostalnih delatnosti i autorskih i srodnih prava, ali ne i od kapitala (npr. davanja u zakup nepokretnosti, akcija…).

Upozorenje za preduzetnike

Poreski stručnjaci upozoravaju preduzetnike koji imaju radnje da su u obavezi da plate godišnji porez na prihod koji obuhvata dobit preduzetničke delatnosti i njihovu ličnu zaradu ako su je isplaćivali tokom 2023. godine, a ne samo na ličnu zaradu.

Izvor: 24sedam

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar