Home VestiEkonomija Na kom se mestu nalazi Srbija kada je reč o uslovima poslovanje

Na kom se mestu nalazi Srbija kada je reč o uslovima poslovanje

by bifadmin

Prema upravo objavljenom Indeksu poslovnog okruženja Economist Intelligence Unit za period 2024-2028. godine, Srbija se nalazi u grupi od deset zemalja koje su u odnosu na prethodni Izveštaj ostvarile najveći napredak, od čak 0,72 poena.

Trenutno se, inače, nalazi na 52. mestu liste od ukupno 82 rangirane zemlje.

Kako navode analitičari Economist Intelligence Unit-a, ovo poboljšanje Srbije je posledica otvaranja Srbije ka stranim investicijama, kao i jačanja makroekonomske stabilnosti i institucija.

Srbija privlači ulaganja i u sektorima veće dodate vrednosti. Postoji, smatraju oni, i dalje prostor za unapređenje poslovnog ambijenta, naročito kroz dalju liberalizaciju privrede i jačanje pravne sigurnosti.

Na listi najpovoljnijih destinacija za poslovanje u svetu prema Indeksu poslovnog okruženja koji objavljuje Economist Intelligence Unit, za period 2024-2028, na vrhu liste su Singapur, Danska i SAD, dok se u prvih deset nalaze i Nemačka, Švajcarska, Kanada, Švedska, Novi Zeland, Hong Kong i Finska.

Na listi zemalja koje su u odnosu na prethodni izveštaj ostvarile najviši napredak je na prvom mestu Grčka.

Ona se, smatraju analitičari Economist Intelligence Unit-a, od prethodnog izveštaja rađenog za period 2019-2023, ostvarila uspešne reforme, a aktuelna vlada je poreskim olakšicama povećala pvoerenje građana.

Značajan napredak, osim Grčke i Srbije, beleže i Indija, Dominikanska Republika i Kenija zahvaljujući merama za privlačenje stranih investicija i razvoju infrastrukture.

Skor je u istoj vrednosti kao Srbija poboljšala i Litvanija, a razlog za to je unapređenje poreskog režima.

Indeks obuhvata 91 pokazatelj grupisanih u 11 kategorija i ocenjuje uslove poslovanja u 82 zemlje i teritorije.

Izvor: Fonet

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar