Home VestiEkonomija U kojim zemljama je najveća a gde najmanja razlika između bogatih i siromašnih

U kojim zemljama je najveća a gde najmanja razlika između bogatih i siromašnih

by bifadmin

Nejednakost u bogatstvu je veoma očigledna širom sveta, a Evropa nije izuzetak.

Tako najbogatijih 10 odsto na kontinentu poseduje neverovatnih 67 odsto bogatstva, dok donja polovina na ekonomskoj lestvici poseduje samo 1,2 odsto tog bogatstva, prenosi Euronews Srbija.

Stručnjaci sugerišu da poreski sistemi i stope vlasništva nad kućama igraju značajnu ulogu u disparitetima bogatstva između bogatih i siromašnih.

Stepen do kojeg je bogatstvo neravnomerno raspoređeno takođe značajno varira od zemlje do zemlje, kao što pokazuju Credit Suisse i UBS Global Wealth Report 2023.

Među 36 proučavanih evropskih zemalja, nejednakost bogatstva 2022. godine kretala se od 50,8 u Slovačkoj do 87,4 u Švedskoj. Srbija se sa 69,6 nalazi u nekoj „zlatnoj sredini“.

Izuzimajući Island, nejednakost u bogatstvu bila je prilično visoka u nordijskim zemljama. Finska, Danska, Norveška i Švedska su sve ušle u gornju polovinu tabele, a Švedska je na vrhu liste.
Nemačka je imala najveći rezultat nejednakosti u bogatstvu (77,2) među ekonomskim silama „velike četvorke“ EU, a slede Francuska (70,3), Španija (68,3) i Italija (67,8).

Velika Britanija, bivša članica EU koja se i dalje smatra jednom od „velike četvorke“ na evropskom kontinentu, imala je ocenu 70,2.

Belgija (59,6), Malta (60,9) i Slovenija (64,4) su pratile Slovačku po najmanjoj nejednakosti u bogatstvu, prenosi Euronews.

Švedska jedna od najravnopravnijih zemalja

Moglo bi biti iznenađenje to kako nordijske zemlje generalno imaju tako visoke rezultate za nejednakost u bogatstvu, posebno zato što se čini da imaju veoma dobre rezultate u drugim indeksima, kao što su blagostanje, raspoloživi prihod i demokratske vrednosti.

Poreski sistem je najznačajniji razlog zašto Švedska posebno ide protiv principa, prema dr Lizi Peling, šefu istraživačkog centra Arena Ide sa sedištem u Stokholmu.

„Tokom proteklih decenija ukinuli smo brojne poreze na bogatstvo. U Švedskoj trenutno nema poreza na bogatstvo. Takođe nema poreza na nasleđe, poklone i imovinu“, rekla je ona za Euronews Business.
Ona kaže da uspešne međunarodne švedske kompanije, koje su imale koristi od investicija koje su napravljene novcem poreskih obveznika, ne vraćaju ta sredstva.

„Takođe imamo veoma niske poreze na kompanije. To znači da postoji mnogo mogućnosti da se bogati ljudi još više obogate“, dodala je Peling.

Ona je istakla da je Švedska i dalje jedna od najravnopravnijih zemalja u svetu u drugim aspektima, posebno kada je reč o prihodima.

Izvor: Euronews

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar