Home VestiPolitika i društvo Od 20 najpametnijih gradova u svetu nijedan nije iz SAD

Od 20 najpametnijih gradova u svetu nijedan nije iz SAD

by bifadmin

Pametni gradovi su urbane naseobine u kojima se koriste savremene tehnologije kako bi se unapredio život njihovih stanovnika i otklonili nedostaci urbanizacije.

To je bar definicija nezavisnog instituta IMD koji se bavi istraživanjima i nudi konsultantske usluge rukovodiocima kompanija ali i država i lokalnih samouprava. On takođe svake godine sastavlja listu najpametnijih svetskih gradova.

U 2024. od 10 gradova na vrhu te liste čak sedam je iz Evrope. Od 142 grada koja su ušla u ovaj izbor, najbolje su bili rangirani oni u regionima u kojima je socijalno i ekonomsko okruženje predvidivo, koji veoma vode računa o kvalitetu života svojih stanovnika. Oni mnogo ulažu u svoje ozelenjavanje, trude se da pružaju različite mogućnosti svojim građanima i da podstiču njihovo druženje, odnosno da vode računa o društvenim aspektima njihovih života. Prioritet im je i privlačenje i zadržavanje talenata i stručnjaka iz različitih oblasti, kao i ulaganje u inovacije i smanjenje nejednakosti.

Na čelu ove liste je Cirih, a slede ga Oslo, australijski grad Kanbera, Ženeva, Singapur, Kopenhagen, Lozana, London, Helsinki i Abu Dabi.

Prvi put otkako izlazi ova lista, na vrhu tabele nema američkih gradova. Iz prvih 20 ispali su Vašington, Denver, Los Anđeles, San Francisko, Njujork i Čikago. Trenutno se među američkim gradovima najbolje kotira Njujork koji se nalazi na 34. mestu liste najpametnijih gradova.

Evropski gradovi su po običaju na vrhu ove liste, ali zanimljivo je da ih polako sustižu azijski gradovi. Među njima su najbolje rangirani Singapur (5), Peking (13), Tajpej (16), Seul (17) i Šangaj (19).

Izvor: CNBC

Foto: Henrique Ferreira, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar