Home VestiEkonomija Origano može da se gaji i u Srbiji

Origano može da se gaji i u Srbiji

by bifadmin

O proizvodnji origana na domaćim poljima slabo se zna i malo priča. Ali Miletu Stojkoviću iz Bavaništa sađenje začinskog origana nije strano. Mile već 30 godina dokazuje da se ne moraju sejati samo pšenica i kukuruz, krompir i luk….već da i začinsko bilje može da bude od koristi u sticanju prihoda.

U višedecenijskoj praksi, kaže za “Dnevnik”, nije čuo da u bližoj okolini iko osim njega gaji začinski origano, a uzgajivača nema ni na širem području u Srbiji.

Origano je, napominje Stojković, višegodišnja biljka koja može da podnese sušu i mraz tokom zime.

Prvo rasađivanje u maju

Prve godine se rasađuje u maju i te godine ne daje rod već pusti koren koji ostaje u zemlji dugi niz godina – priča Stojković.

– Po formiranju biljke, naredne godine se kosi i tako svake, kada krene da cveta i dostigne visinu od 30 do 40 centimetara. Kosi se specijalnom kosačicom u junu, a ukoliko je godina kišovita onda još jednom, u septembru – dodaje domaćin.

Mile otkriva da je preduslov za gajenje začinskog bilja da se kupci nađu unapred.

– Savetujem mlade da pre nego što počnu da se bave začinskim biljem prvo nađu kupce. Ugovorena proizvodnja daje garanciju da rad neće biti uzaludan jer proizvođač unapred zna cenu, količine i kakav kvalitet robe mora da bude – poručuje Stojković.

On ukazuje da oko pripreme zemljišta nema skoro nikavog ulaganja jer svake godine samo jednom oranicu treba prihraniti.

– Ipak, pošto origano treba ručno okopavati više puta to predstavlja veliki trošak zbog skupe radne snage. Između redova origano se šparta , a okopava po vrsti, pre cvetanja dva puta treba preći motikom parcelu i jedan put posle kosidbe. Ukoliko je godina kišna, onda ga treba okopavati i pre kosidbe u septembru – objašanjava Stojković.

Poslе kosidbе, kažе sagovornik Dnevnika, origano idе na pranjе i sušеnjе i potom ga daljе prodajе kupcima koji ga razmеravaju, pakuju i prodaju.

– Gdе kupci origano prodaju nе znam, ali vеrovatno da nеšto završi i u našim tržištu.

Po jutru sе možе dobiti oko 500 kilograma začinskog origana prеrađеnog, opranog i osušеnog. Koliko košta kilogram zavisi od dogovora prodavca i kupca, a prosеčna cеna kilograma origana jе 350 dinara.

Izvor:Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar