Home VestiEkonomija PKB-ova imovina završila u kompaniji koja će se baviti prodajom nekretnina

PKB-ova imovina završila u kompaniji koja će se baviti prodajom nekretnina

by bifadmin

Država je 2. aprila registrovala novo preduzeće pod nazivom Agroindustrijska korporacija – nekretnine d.o.o. na koju je prebacila imovinu vrednu 4,9 milijardi dinara nekadašnje PKB Korporacije.

Reč je o tri milijarde dinara novčanih sredstava koja se nalaze na računu firme i 1,8 milijardi dinara vrednom zemljištu – 621 parceli gradskog građevinskog, poljoprivrednog, šumskog zemljišta nekadašnje PKB Korporacije. Nova firma baviće se prodajom nekretnina, prenosi N1.

Novo ime – nova delatnost

Novo ime „Agroindustrijska korporacija“ – skraćeno AIK, PKB Beograd je dobio u aprilu 2021. Uz ovu promenu, upisana je još jedna – pretežna delatnost više nije „uzgoj muznih krava“, već „gajenje žita (osim pirinča), leguminoza i uljarica“.

Dve i po godine pre toga u postupku privatizacije Al Dahri je prodato 16.785 hektara PKB-ovog zemljišta. Veliki deo preostale imovine, čak 621 parcela gradskog građevinskog, poljoprivrednog, šumskog zemljišta, sada je prebačen na novoosnovanu firmu: Agroindustrijsku korporaciju – nekretnine, u vlasništvu Republike Srbije.

Uz zemljište, na novu firmu je prebačeno i tri milijarde dinara sa računa nekadašnje PKB korporacije, što je oko 25 miliona evra.

Nova firma nastala je izdvajanjem iz postojeće, za šta je postojećoj firmi umanjen osnovni kapital sa 10.247.973.951,66 dinara na 10.247.970.789,44 dinara, tojest tačno za 3.162,22 dinara.

Izvor: N1

Foto: 652234, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar