Home VestiIT i nauka Prva uspešna transplatacija svinjskog bubrega u čoveka

Prva uspešna transplatacija svinjskog bubrega u čoveka

by bifadmin

Juče je iz jedne američke bolnice izašao prvi pacijent kome je uspešno transplatovan modifikovan svinjski bubreg.

Do sada poduhvati sa genetski modifikovanim svinjskim organima nisu bili uspešni, međutim Opšta bolnica u Masačusetsu je napravila veliki pomak. U pitanju je bolnica u kojoj se specijalizuju studenti i naučnici sa Harvarda, koja se dakle u velikoj meri bavi naučnim istraživanjima.

U njoj se lečio jedan pacijent koji je zbog bolesti ostao bez oba funkcionalna bubrega. Već mu je presađen jedan ljudski ali je i on u međuvremenu prestao sa radom. Zato mu je bio potreban novi, ali lista čekanja je bila preduga. Iz tog razloga su lekari genetski izmenili svinjski bubreg i ugradili ga ovom čoveku. Operacija je izvedena 16. marta a do sada se oporavljao u bolnici.

Lekari kažu da za sada novi bubreg dobro radi i da pacijent više nije na dijalizi. Ukoliko se ova transplatacija na duže staze pokaže kao uspešna, uskoro bi se ljudima mogli presađivati i drugi svinjski organi.

Kako je modifikovan bubreg svinje?

Da bi ova metoda lečenja bila uspešna pobrinuli su se ne samo lekari masačusetske bolnice već i farmaceutska kompanija eGenesis sa Kembridža. Njeni naučnici su iz svinjskog bubrega uklonili štetne gene i dodali određene ljudske kako bi ovaj organ bio kompatabilniji sa primaocem.

Tim koji je izvršio transplataciju saopštio je da bi ovo mogao biti istorijski iskorak u medicini. On bi mogao rešiti veliki problem deficita ljudskih organa. Jer, trenutno 100.000 Amerikanaca čeka da se pojavi organ koji će im spasiti život a donora je samo 23.500. Prema nekim računicama, u SAD svakoga dana premine 17 ljudi koji čekaju donirani organ.

Izvor: BBC

Foto: Robina Weermeijer, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar