Home VestiEkonomija Tesla otpušta 10% radne snage

Tesla otpušta 10% radne snage

by bifadmin

Proizvođaču električnih vozila već neko vreme ne cvetaju ruže, zbog čega se njegov vlasnik Ilon Mask odlučio na otpuštanje dela radnika.

Ova godina će biti jedna od težih za američku automobilsku kompaniju koja je do sada beležila stabilan rast. Naime, uporno joj padaju i prodaja i vrednost akcija. Krivica za ovakve rezultate ne leži samo na njoj – tražnja za električnim automobilima na globalnom nivou usporava, a s druge strane konkurencije je sve više, i to veoma ozbiljne i povoljnije.

Zato je kompanija Tesla prvo smanjila svoju proizvodnju u Kini a potom su počele da se šire glasine da planira da smanji i svoju radnu snagu za 20 odsto. No, ubrzo se zaposlenima obratio Ilon Mask i potvrdio da će morati da posegne za otpuštanjima ali da će broj radnika ipak smanjiti za 10 procenata. U Tesli će dakle biti ukinuto 14.000 radnih mesta.

Ovo nije prvo Maskovo veliko smanjenje radne snage. U junu 2022. ista kompanija je otpustila takođe 10 odsto radnika, što je tada činilo 10.000 ukinutih radnih mesta. Potom je broj zaposlenih porastao, da bi sada opet potreba za njima bila dovedena u pitanje.

Izvor: Kvarc

Foto: JamesQube, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar