Home VestiEkonomija Vozači kamiona najavili štrajk upozorenja na teritoriji cele Srbije

Vozači kamiona najavili štrajk upozorenja na teritoriji cele Srbije

by bifadmin

Zaposleni u prevozu robe u međunarodnom i domaćem transportu teretnim motornim vozilima stupiće u štrajk upozorenja 8. maja 2024, u periodu od 14 do 15 časova.

Kako je saopštio Sindikat vozača Srbije, „štrajk će se sprovoditi koordinisano na teritoriji cele Srbije skladu sa aktuelnim zakonskim propisima“.

„Štrajk upozorenja spovešće se tako što se transport robe neće obavljati u tom periodu, s tim da će minimalni proces rada u transportu biti u skladu sa članom 10 Zakona o štrajku, određen odlukama ili opštim aktom poslodavaca kojima se određuje minimum procesa rada. Učešće u štrajku imaju svi zaposleni u prevozu robe, koji će se po početku štrajka okupiti na unapred određenim lokacijama. Štrajk se ispoljava prekidom rada na mestu gde se učesnici štrajka zateknu u tom trenutku, a na način koji neće ekspromptno uticati na protok saobraćaja i ometati ostale učesnike u saobraćaju, niti uticati na zdravlje i bezbednost ljudi i imovine“, navodi se u saopštenju Sindikata vozača Srbije.

Šta žele vozači?

Kako su precizirali u Sindikatu vozača, štrajk upozorenja organizuje se radi ispunjenja sledećih zahteva:

  1. Ubrzanje postupka carinjenja na carinama u unutrašnjosti Srbije;
  2. Ubrzanje protoka vozila na graničnim prelazima prilikom ulaska i izlaska iz zemlje (tehično-pravnim sredstvima), jer su čekanja na granicama jedan od velikih problema za logističke kompanije iz Srbije
  3. Organizacija fizičko-tehničkog obezbeđenja za sve učesnike u saobraćaju, koji su zbog situacije na graničnim prelazima prinuđeni da prave pauzu na putu ili u neposrednoj okolini, a izloženi su napadima migranata i povredi carinskog prostora;
  4. Umanjenje cene inicijalne i periodične obuke, kao i cene izdavanja CPC sertifikata ukidanjem takse;
  5. Omogućavanje drugih načina pohađanja periodične obuke i u toku dužeg vremenskog perioda;
  6. Rešavanje statusa viznog režima za sve zaposlene koji se bave drumskim prevozom robe i putnika u međunarodnom transportu, odnosno, pokretanje postupka liberalizacije boravka u Šengen zoni kao i na teritoriji Švajcarske, na neodređeno, sve dok se bave ovim poslom.
  7. U saopštenju se ističe da se pomenuti zahtevi odnose isključivo na štrajk upozorenja, a da će, ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije po pitanju ovih stavki, uslediti generalni štrajk sa proširenom listom zahteva.

Sindikat vozača Srbije navodi da je, u skladu sa članom 6 Zakona o štrajku, pozvao pomenuta državna tela na otpočinjanje pregovora za sporazumno rešavanje zahteva. Takođe, navode i da će predloge rešenja navedenih problema „dostaviti pisanim putem u zakonski predviđenom vremenskom okviru“.

Izvor: PlutonLogistics

Foto: Ralphs_Fotos, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar