Home VestiEkonomija Kako je norveški Equinor preuzeo krunu od Gazproma

Kako je norveški Equinor preuzeo krunu od Gazproma

by bifadmin

Za više od dve godine otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, zbog čega su cene energenata porasle, norveški naftni i gasni gigant Equinor je tiho preuzeo krunu koja je nekada pripadala ruskom Gazpromu.

Kolika je to moć, pokazuje i nedavni incident najvećoj fabrici tečnog prirodnog gasa u Evropi, koji je trenutno digao cene prirodnog gasa.

Norveška sada isporučuje 30% evropskog gasa. Od više od 109 milijardi kubnih metara prirodnog gasa koji je Norveška izvezla u Evropu prošle godine — dovoljno za napajanje Nemačke do 2026. — otprilike dve trećine je plasirao i prodao Equinor.

Sve dok EU nastavi da u velikoj meri zavisi od fosilnih goriva, Norvežani će biti od suštinskog značaja za “svetlo” u Evropi.

Pomeranje fokusa EU, odgovara kompaniji Equinor

Ova moć kompanije takođe je pokrenula pitanje da li evropski lideri ponovo dovode svoje zemlje u opasnost tako što se previše oslanjaju na jednog dobavljača (kao što je ranije bio slučaj sa Gazpromom). Iako se Norveška smatra stabilnim trgovinskim partnerom sa dugom i doslednom istorijom isporuke energije Evropi, prekidi u isporuci i njeno rešavanje izazova održavanja, od kojih oba utiču na cene energije, imali su talasne efekte širom kontinenta, piše Fortune.

Činjenica da je fokus Evrope sa “zelene tranzicije” na energetskoj bezbednosti, doprinosi ovoj priči.
Zato je Norveška u centru pažnje svih evropskih diplomata. Krajem aprila, nemački kancelar Olaf Šolc zahvalio je Norveškoj što je omogućila njegovoj zemlji da postane nezavisna od ruskog gasa „u roku od samo nekoliko meseci“ i pohvalio je kao „savršenog partnera“ za obezbeđivanje snabdevanja Nemačke i Evrope.

Rekordi u najavi

Nova uloga Norveške kao dobavljača gasa za Evropu bila je veoma profitabilna — izvoz gasa je dostigao rekordnih 1,4 biliona kruna (130 milijardi dolara) 2022. godine.

Ove godine, isporuke prirodnog gasa iz Norveške bi mogle da dostignu novi rekord. U međuvremenu, Equinor radi na povećanju svog kapaciteta i smanjenju uskih grla pojednostavljivanjem radova na održavanju. Mantra unutar vlade zemlje – koju često ponavlja ministar energetike Terje Asland – je da će Norveška biti „stabilan i dugoročan snabdevač energijom“ decenijama koje dolaze.

Ostaje da se vidi da li će to uspeti, piše Fortune. Sa novim talasom LNG-a iz SAD i Katara koji dolazi na mrežu u narednih nekoliko godina, moguće je da će uticaj opasti.

Za sada, fokus unutar Equinora je na tome da stvari rade što je moguće glatko. „Da li se osećamo pod pritiskom? Uvek smo to osećali“, primetio je Kjetil Hove, šef proizvodnje kompanije Equinor u Norveškoj.

Izvor: Bonitet.com
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar