Home VestiPolitika i društvo Tramp je prvi američki bivši predsednik koji je proglašen krivim za krivično delo

Tramp je prvi američki bivši predsednik koji je proglašen krivim za krivično delo

by bifadmin

Svih 12 članova porote donelo je odluku da je Donald Tramp kriv po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa.

Izricanje ove presude održaće se 11. juna na suđenju održanom zbog malverzacija kojima je bivši američki predsednik prikrivao isplate zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels. Naime, pred njegovu izbornu kampanju 2016. Danijels je želela da proda medijima priču o njihovim intimnim susretima, što bi moglo ugroziti njegov imidž kao budućeg predsednika. Zato je Trampov advokat sa Danijels sklopio dogovor koji je podrazumevao plaćanje njenog ćutanja sa 130.000 dolara. Da bi iz svojih firmi izvukao tih 130.000 dolara bivši predsednik je falsifikovao potpise, za šta mu se ovih dana sudilo.

I upravo sada, pred nove izbore na kojima se kandidovao, porota je donela odluku da je kriv za pomenuto krivično delo. On je to već počeo da koristi u kampanji tvrdeći da je presuda delo „Bajdenove administracije koja želi da rani ili povredi protivnika, političkog protivnika”.

Tramp je pre suđenja inače bio favorit u predsedničkoj trci, međutim postavlja se pitanje kako će ova presuda uticati na njegov konačni rezultat. Ankete pokazuju da je većina stavova građana o Trampu već zapečena. Za jedno od najnovijih istraživanja, koje su sproveli iz PBS NewsHour/NPR/Marist, 67 odsto glasača reklo je da im osuđujuća presuda ne pravi nikakvu razliku kada je u pitanju njihova izborna odluka, a 76 odsto njih reklo je da osuđujuća presuda sigurno neće uticati na njihovu biračku volju. Oko 25 odsto republikanaca reklo je da će verovatnoća da glasaju za Trampa još veća ako ga porota proglasi krivim.

Izvor: CBS News, BBC, Nedeljnik

Foto: hoekstrarogier, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar