Home VestiIT i nauka Vlade nisu spremne da obuzdaju vojnu upotrebu veštačke inteligencije

Vlade nisu spremne da obuzdaju vojnu upotrebu veštačke inteligencije

by bifadmin

Strahovi od naglog razvoja veštačke inteligencije (AI) sve su prisutniji u svetskoj javnosti. Nedavno je čuveni investitor Voran Bafet rekao da smo “pustili duha iz boce”, a da posledice mogu da budu katastrofalne. Mediji su puni izveštaja o tome koje će sve poslove AI izbrisati, a predlažu se nove varijante.

Jedan od onih koji je među prvima istupio u javnosti o tome bio je profesor Džefri Hinton. Čovek koga zovu “kumom AI-ja” dao je otkaz u kompaniji Google pre godinu dana, upozorivši na opasnost daljeg razvoja ove tehnologije.

Ovog puta on je za BBC apelovao na svetske vlade da uspostavi univerzalni osnovni prihod kako bi se suočila sa uticajem veštačke inteligencije na nejednakost.

Univerzalni osnovni prihod

Hinton je rekao da će biti potrebna reforma beneficija koja daje fiksne iznose gotovine svakom građaninu jer je „veoma zabrinut da će AI uzeti mnogo svakodnevnih poslova“.

„Konsultovali su me ljudi iz Dauning strita i savetovao sam ih da je univerzalni osnovni prihod dobra ideja“, rekao je on.

Rekao je da, iako smatra da će veštačka inteligencija povećati produktivnost i bogatstvo, novac će ići bogatima „a ne ljudima čiji će poslovi biti izgubljeni i to će biti veoma loše za društvo“.

Koncept univerzalnog osnovnog dohotka podrazumeva da vlada svim pojedincima isplaćuje određenu platu bez obzira na njihova sredstva.

Kum AI: Pretnje na nivou izumiranja

Nije to sve na šta profesor upozorava.

On smatra da vlade nisu spremne da obuzdaju vojnu upotrebu veštačke inteligencije, ali i da postoji rizik da tehnološke kompanije „ne ulože dovoljno truda u bezbednost“.

Profesor Hinton je rekao da pretpostavlja da za između pet i 20 godina postoji verovatnoća da ćemo morati da se suočimo sa problemom veštačke inteligencije koja pokušava da preuzme vlast“.

Ovo bi dovelo do „pretnje na nivou izumiranja“ za ljude jer smo mogli ćemo stvoriti oblik inteligencije koji je samo bolji od biološke inteligencije. “AI bi mogla da „evoluira“”, rekao je, „da dobije motivaciju da napravi više od sebe“ i mogla bi autonomno da „razvije podcilj dobijanja kontrole“.

Hinton čak ide i u ekstrem, da bi AI mogla da “odluči” da naškodi ljudima.

On predlaže da se sa upotrebom AI u vojne svrhe trebalo uraditi nešto slično Ženevskim konvencijama, ali….

„Ali mislim da će se to dogoditi tek nakon što se dogode veoma gadne stvari“, dodao je on za BBC.

Izvor: Bonitet.com
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar