Home VestiEkonomija Prskalica najskuplja mašina ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede

Prskalica najskuplja mašina ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede

by bifadmin

Samohodna prskalica Horsch leeb 6.300 vn je najskuplja mašina ovogodišnjeg Međunarodnog sajma poljoprivrede i košta neverovatnih 607.000 evra odnosno kao dva traktora, piše portal BizLife.

Pored Dana stočara koji svake godine privlači veliku pažnju posetilaca, posebno zbog bikova rekordera poput ovogodišnjeg šampiona Jablana iz Mačve, posetioce kao magnet privlače i ogromne poljoprivredne mašine, skuplje od mnogih luksuznih stanova, kuća i automobila.

Jedna od njih je prskalca koja služi za efikasnu hemijsku zaštitu useva koju je moguće postići samo samohodnim prskalicama visokog klirensa, sa većim radnim zahvatom, bržim radom, boljim manevarskim osobinama, većim rezervoarom i bržim punjenjem.

Premda poljoprivreda u Srbiji važi za veoma tradicionalnu delatnost, veći poljoprivredni proizvođači itekako u svojoj proizvodnji koriste savremene tehnologije. Jedna od njih su samohodne prskalice, mašine koje prskaju useve ne samo herbicidima, već i gnojivima, i umanjuju rizik po ljudsko zdravlje budući da odmenjuju čoveka u rukovanju štetnim materijama.

Korišćenje inovacija poljoprivrednicima obezbeđuje veću produktivnost i optimizaciju proizvodnje a osim tehnologija koje se mogu videti na sajmu, u Srbiji su zastupljene i neke domaće, koje su razvili naši stručnjaci, poput sistema za navodnjavanje na daljinu, inovativnih mašina ili proizvoda za pospešivanje organske proizvodnje, ili čak i robota koji odmenjuje ljude na polju.

Izvor: BizLife

Foto: Nicholas_Demetriades, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar