Home VestiPolitika i društvo Malim koracima do velikih promena

Malim koracima do velikih promena

by bifadmin

McDonald’s Srbija je pokrenuo platformu pod nazivom “Malim koracima do velikih promena” u okviru koje se nalaze svi projekti i inicijative kompanije koji se odnose na akcije vezane za klimatske promene, zaštitu prirodnih resursa, smanjenje otpada i prelazak na održivu ambalažu i igračke, ali i niz volonterskih i akcija podrške lokalnoj zajednici.

Kompanija je aktivna u oblasti štednje energije (Energy savings). Restorani imaju plan uključivanja opreme. Cilj je da se oprema uključuje postepeno i u terminima kada je potrebna. Na taj način smanjuje se potrošnja električne energije. Takođe kroz plan održavanja opreme se utiče na potrošnju energije – čisćenjem kondenzatora na rashladnim uređajima. Restoranski klima sistemi imaju rekuperatore energije. Koristi se izvlačenje vazduha iz restorana za dogrevanje ili rashlađivanje ulaznog vazduha u zavisnosti od doba godine i spoljašnje temperature.

Ulje koje se koristi u pripremi pomfrita kasnije postaje gorivo, dok se glicerin koristi za pripremu proizvoda koji se mogu naći u svakom domaćinstvu – od sredstava za čišćenje do kozmetičkih proizvoda.

U zadnjih 10 godina u McDonald’s restoranima u Srbiji prerađeno je više od milion kilograma upotrebljenog ulja i na taj način se uštedelo više od 3,2 hiljade tona CO2.

Cilj kompanije u Srbiji je da svu ambalažu od plastike zameni i potpuno izbaci u narednim godinama.

Celo društvo, kod kuće, na poslu, u školama može malim koracima napraviti velike promene. Tako što će na automatima za reciklažu pet boca, odnositi pet ambalažu, ili će odvajati čepove sa plastičnih boca. U Srbiji se godišnje sakupi oko 12000 tona otpada od plastike.

McDonald’s u Srbiji se pridružio i akciji „Čep za hendikep“ pa u određenom restoranima sakuplja čepove sa pet ambalaže i donira ih ovom udruženju koje zahvaljujući sakupljenim čepovima nabavlja medicinska pomagala.

Akcije koje kompanija preduzima – zajedno sa svojim partnerima i dobavljačima širom sveta omogućavaju podršku lokalnim zajednicama, uprkos nepredviđenim globalnim izazovima. Samo zajedno kroz podršku možemo učiniti da svet u kome živimo bude bolje mesto i nama i generacijama koje dolaze. Samo zajedno malim koracima možemo doći do velikih promena.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar