Home VestiZabava Prva fotografija objavljena u novinama

Prva fotografija objavljena u novinama

by bifadmin

Prva fotografija koja je pratila tekst u novinama objavljena je 1. jula 1848. u francuskom nedeljniku L’Illustration.

Na njoj se nalaze radnici koji su tokom štrajka održanog u junu iste godine napravili barikade u jednoj pariskoj ulici. Međutim, u to vreme su znatno sporije izlazile vesti a u pitanju je bio i nedeljnik, pa je fotografija objavljena tek narednog meseca. Analitičari kažu da je ovde, budući da u to vreme novine nisu pripremane i štampane kao danas, u pitanju najverovatnije bila gravura originalne fotografije.

Na njoj je prikazan štrajk pokrenut zbog odluke Druge francuske republike o zatvaranju nacionalnih radionica. Štrajk je obuzdavala garda i tom prilikom je ubijeno ili ranjeno 10.000 ljudi, dok je 4.000 pobunjenika deportovano u Alžir.

Preteča foto-žurnalistike

Ova objava pokazala je da novinske članke ne moraju pratiti samo ilustracije kao što je bio slučaj do tada, već i fotografije.

Fotografije su nudile realniji prikaz događaja jer su autori ilustracija ponekad bili subjektivni ili prosto nisu umeli da prikažu događaje onako kako su se zaista desili. Dodatni plus je bio što za pravljenje fotografija nije bilo potrebno toliko vremena kao za crtanje.

Iako se utiskivanje fotografija u novine vršilo znatno sporije nego danas, ovo je ipak bio znatno brži način za ilustrovanje štampanih medija. Štamparska industrija je naravno pratila ove inovacije pa je osmislila nove načine za utiskivanje fotografija na papir i time znatno ubrzala proces štampanja ilustrovanih medija.

U međuvremenu, tokom Krimskog rata vođenog između 1853. i 1856. godine,  nastala je i profesija foto-reportera. Njen rodonačelnik je Rodžer Fenton, prvi zvanični ratni foto-reporter.

Izvor: Greek Reporter

Foto: Public Domain 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar