Home VestiEkonomija Med sa vrha beogradskih solitera, da li bi probali?

Med sa vrha beogradskih solitera, da li bi probali?

by bifadmin

Da li biste probali med sa vrha solitera u Beogradu? Ili biste se možda pre opredelili da kupite livadski ili bagremov med?

Urbano pčelarastvo se sve više razvija u svetu, a pčelar Stanko Rajić je istakao da pčele već nekoliko godina osvajaju krovove najpoznatijih lokacija u Beogradu i da je ukus tog meda jedinstven.

Pčelar Rajić objašnjava da je, po definiciji, urbano pčelarstvo držanje i gajenje pčela na ravnim krovovima zgrada i parkovima u gradovima. Međutim, kako je naveo, na prvom mestu je edukacija dece o važnosti očuvanja biodiverziteta.

“Ideju urbanog pčelarstva sam pokrenuo u Udruženju pčelara Srbije pre deset godina ali me je većina čudno gledala. Tek 2018. godine na poziv Ambasade Republike Francuske krenuli smo sa ovim aktivnostima. U okviru projekta Zelena ambasada postavili smo dve košnice na zgradu Ambasade”, rekao je Rajić za N1.

Gde sve Beograd ima košnice

Prema njegovim rečima, za sad je urbano pčelarstvo još u povoju, mada je dosta toga postignuto.
Na pitanje gde sve u Beogradu ima košnica, pčelar je naveo da se nalaze na tržnom centru Ušće, Ada Mall, Navigator, potom Sirijus, Ušće tower, hotel Hajat, zgradi Uniqa osiguranja, Silos Beograd gde je napravljen medeni vrt u okviru Bee centra.

“Tamo je održano mnogo dečjih radionica i tim bildinga, odnedavno je puštena u rad i apikomora za inhalaciju vazduhom iz košnice. Takođe, tu je i prostorija sa krevetom ispod koga su košnice, a sve to blagotvorno deluje na ljudski organizam”, objasnio je pčelar.

Kako je naveo u urbanim sredinama, kao što je Beograd, ne možete dobiti sortne medove kao što su bagremov, suncokretov ili neki drugi monoflorni med.

“Gradski med je polifloran, nalik livadskom, a na kraju sezone možemo dobiti medljikovac koji je kao na primer šumski med”, rekao je Rajić koji je dodao da su sa ovom sortom medova osvajali zlatne medalje na mnogim sajmovima.

Upitan kakav je ukus urbanog meda, Rajić opisuje da je kao karamela, a kvalitet mu daje nektar i polen raznovrsnog gradskog bilja.

„Kvalitet proveravamo u ovlašćenoj labaoratoriji Centru za ispitivanje namirnica i uvek dobijemo nalaz da je med besprekorno čist. Mi to znamo, ali kontrolu vršimo da bi to i dokazali onima koji još sumnjaju u to”, rekao je Rajić za portal N1.

Prema njegovim rečima, med iz gradske sredine sadrži sve polene biljaka koje cvetaju u gradu i tako se poboljšava otpornost na alergijske reakcije kojima je gradska populacija sve podložnija.

Srbija ima velike šanse

Dodaje da Srbija ima velike šanse da postanemo lideri u ovoj oblasti.

„Naravno, potreban je ozbiljan pristup i dobra zakonska regulativa. Beogradsko udruženje pčelara je svojim aktivnostima u ovoj oblasti privuklo pažnju ne samo na prostorima bivše Jugoslavije nego i šire. Na nama je da svojim upornim radom pokažemo da od urbanog pčelarstva možemo napraviti dobar brend“, zaključio je Rajić.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar