Home VestiPolitika i društvo Od 1. januara radnici u Srbiji mogu da koriste nemački zakon za odbranu svojih prava?

Od 1. januara radnici u Srbiji mogu da koriste nemački zakon za odbranu svojih prava?

by bifadmin

Radnici u Srbiji od 1. januara ove godine imaju mogućnost da se na loše uslove rada žale i nemačkim kompanijama čiji dobavljači i drugi partneri posluju u našoj zemlji, a pojedini zaposleni su već koristili tu opciju.

Radnici Jure u Leskovcu, koji su u generalnom štrajku, juče su isticanjem transparenta na engleskom jeziku o svojim problemima informisali i Dajmler, kupca proizvoda južnokorejske kompanije za koju rade.

Naime, delegacija proizvođača luksuznog automobila Mercedes-benc našla se u ranije ugovorenoj poseti svom dobavljaču fabrici Jura, odnosno u takozvanom auditu (kontroli kupca), što su zaposleni koji su obustavili proizvodnju iskoristili da i predstavnike poznate nemačke kompanije obaveste o svojoj sindikalnoj borbi.

Ono što je radnicima u Srbiji manje poznato je to da su u prilici da se na svog poslodavca požale i nemačkim kompanijama, u slučaju da su firme u kojima rade njihovi dobavljači, kao i da se kao krajnjoj instanci u vezi kršenja svojih prava obrate i sudovima u toj zemlji.

To im omogućava Zakon o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja koji predviđa da su nemačke kompanije obavezne da razmatraju primedbe radnika iz bilo koje kompanije na svetu, pa tako i Srbije, koja proizvodi za tržište te države ili za kompaniju sa sedištem na njenoj teritoriji.

Kome mogu da se žale

Zaposleni koji smatraju da su njihova radnička i ljudska prava ugrožena, nemačkim kompanijama mogu se obratiti direktno putem mejla ili na njihovim portalima.

Takođe, svoje primedbe mogu da šalju i na adresu nemačkoj Saveznoj agenciji za kontrolu izvoza, zaduženoj za sprovođenje zakona koji predviđa takvu mogućnost.

Mediji su ranije preneli da je jedna takva žalba iz Srbije stigla u Nemačku, ali drugih detalja, pa i tog ko je tu prijavu poslao, nije bilo, sem što je naglašeno da je proces u toku.

Zakon predviđa da su nemačke kompanije koje dobiju pritužbe dužne da ih anaiziraju i ako je to oportuno i preduzmu određene korake.

Ukoliko to ne urade mogu da se suoče sa novčanim i drugim kaznama od strane nadležnih organa u toj zemlji.

Direktorka Centra za radno pravo – FIDES Olga Vučković Kićanović objašnjava za Danas da praksa žalbi nemačkim kompanijama koje imaju dobavljače u Srbiji još uvek nije zaživela, ali da bi radničku javnost trebalo upoznati sa takvom mogućnošću, jer je to jedan od načina kako da zaštite svoja prava.

– Na žalost kod nas ta opcija još uvek nije uhvatila korena, a trenutno je za tako nešto interesovanje među zaposlenima veoma malo. Pretpostavljam da je osnovni razlog taj što veliki broj radnika nije upoznat sa takvim rešenjem. Generalno gledano, dosad se na tu temu nije puno govorilo u Srbiji.

Stepen zaštite

Reč je inače o veoma korisnoj opciji, jer su nemačke firme koje dobiju pritužbe dužne da ih sagledaju i upozore dobavljača da prekine sa praksom kršenja radničkih prava, ako se utvrdi da on to zaista i čini. Bilo bi veoma korisno da se što veći broj radnika upozna sa onim što mu nemački Zakon o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja omogućava u zaštiti prava.

Ako bi se u tom segmentu postigla masovnost radnici bi bili znatno zaštićeniji nego što je to sada slučaj. Svesni smo da inspekcija rada i kada izađe na teren uglavnom ne preduzima ništa protiv poslodavaca koji uzurpiraju radnička prava. Zbog toga je veoma bitno da se stepen zaštite podigne i na međunarodni nivo i iskoristi činjenica da nemačko zakonodavstvo to omogućava – navodi sagovornica Danasa.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović kaže za Danas da su u toj centrali upoznati sa Zakonom o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja, da su spremni da sa njim upoznaju i radničku javnost u Srbiji kao i da su imali i priliku i da istupaju shodno rešenjima koja on predviđa.

– Taj zakon je stupio na snagu 1. januara tekuće godine. Dakle radi se o novom mehanizmu zaštite radničkih prava. Proteklo je suviše malo vremena da bi se mogla analizirati učinkovitost procedura koje on predviđa, ali se može konstatovati da je reč o mehanizmu koji je korisno primenjivati kako bi se vršio pritisak na nesavesne poslodavce koji krše radnička prava.r

– Procedura je takva da kada se iscrpu sve mogućnosti zaštite radničkih prava kod poslodavca koji ih krši, nezadovoljni radnik ima pravo da se obrati nemačkoj kompaniji koja je poslovni partner one u kojoj radi u Srbiji. Ta kompanija je dužna da prouči njegovu prijavu i uvaži je i preduzme korake protiv svog partnera ako krši radnička prava. Ukoliko se nemačka kompanija ogluši o zahtev radnika koji joj se obrate oni imaju pravo da podnesu tužbu nemačkom sudu – zaključuje Veselinović.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar