Home VestiEkonomija Prvi put u svetu prodato više kineskih automobila nego američkih

Prvi put u svetu prodato više kineskih automobila nego američkih

by bifadmin

Kineski proizvođači automobila po prvi put u istoriji su prodali više vozila od svojih američkih konkurenata.

Naime, u 2023. godini kineske automobilske kompanije prodale su 13,4 miliona novih vozila a američke 11,9 miliona, bar sudeći po podacima analitičke kuće Jato Dynamics koja prati auto-moto tržište.

Kineski rast je predvodila povećana tražnja za hibridnim i električnim vozilima kompanije BYD u celom svetu, a ponajviše na tržištima u razvoju. Na ovim tržištima svaki peti kupljeni auto bio je kineske proizvodnje. To je vrlo značajan podatak u ovoj priči imajući u vidu da je u zemljama u razvoju prošle godine prodato 17,5 miliona automobila što je više od ukupne prodaje u SAD i Evropi.

Proizvođači iz Kine polako preplavljuju globalno tržište zahvaljujući svojoj odluci da nude jeftinije a kvalitetne modele na račun sopstvenog profita. Drugim rečima, manje zarađuju po prodatom automobilu ali zato prodaju više komada od konkurencije.

Ipak, ni američka ni kineska vozila nisu se našla na čelu liste najtraženijih automobila. Ovim tržištem i dalje suvereno vladaju Japanci koji su prošle godine prodali 23,59 primeraka. To je skoro trećina ukupno prodatih automobila na planeti jer, prema podacima sajta Statista, na globalnom tržištu je u 2023. prodato 76,67 miliona ovih vozila od čega su čak 13,8 miliona činila električna.

Izvor: CNBC

Foto: Michael Fortsch, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar