Home VestiEkonomija Saudijska kompanija razmatra kupovinu United Group

Saudijska kompanija razmatra kupovinu United Group

by bifadmin

Prema pisanju Rojtersa, kompanija iz Saudijske Arabije pod imenom STC Group razmatra kupovinu srpske United Group, u čijem vlasništvu su SBB, televizije N1 i Nova, kao i štampani mediji Danas i Radar.

Da podsetimo, početkom marta ove godine objavljeno je da je investicioni fond BC Partners pokrenuo proces prodaje većinskog udela u United Group.

Ovih dana, od Rojtersovih anonimnih izvora možemo čuti da je za kupovinu telekomunikacionog giganta zainteresovan STC Group koji je još u ranoj fazi razmatranja, dakle nije sigurno da će ova transakcija zaista biti finalizovana. Kako kažu upućeni, taj ugovor bi mogao biti vredan osam milijardi evra, uključujući i dug kompanije United Group.

Ko stoji iza STC-a?

STC je skraćenica od naziva Saudi Telecom Company, koji nosi kompanija blisko povezana sa saudijskim vlastima. Dugo je predsednik njenog Upravnog odbora bio Mohamed bin Fajzal, koji je osim u telekomunikacije ulagao i u islamsko bankarstvo i to zajedno sa našoj javnosti poznatim Mohamedom bin Zajedom. Posle smrti ga je na toj poziciji nasledio Mohammed bin Kalid Al Saud, unuk kralja Fajzala.

Najveći akcionar ove kompanije je Javni investicioni fond Saudijske Arabije koji ima 64 odsto udela u STC-u. Pomenuti Fond kontroliše Princ Mohamed bin Salman, vladar Saudijske Arabije čiji cilj je da razvije nacionalnu ekonomiju tako da ona ne bude zavisna samo od proizvodnje nafte.

Može se reći i da mu je cilj širenje na Evropu, imajući u vidu da je STC učestvovao u kupovini španskih telekomunikacionih kompanija, kao i da je njegova podružnica TAWAL kupila deo United Group-a koji je poslovao u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

Tada je u saopštenju saudijske kompanije stajalo da je pomenuto preuzimanje samo nastavak politike „ojačavanja investicija na ovoj važnoj geografskoj lokaciji“. A cilj je, kako kažu iz STC-a, kreiranje infrastrukture koja će povezati Evropu i Bliski Istok.

Izvor: Rojters, BBC, B&F

Foto: Alehandra13, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar