Home VestiPolitika i društvo Da li će Sveti Stefan ovog leta biti otvoren za sve?

Da li će Sveti Stefan ovog leta biti otvoren za sve?

by bifadmin

Odgovor na ovo pitanje je da najverovatnije hoće ali ne iz nekih altruističkih razloga već zbog pravnih razmirica.

Naime, nedavno je ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Nik Đeljošaj saopštio da će predložiti vladi ove zemlje da raskine ugovor sa kompanijom Adriatic Properties, zakupcem hotela Sveti Stefan, ukoliko taj hotel ni ove sezone ne počne sa radom.

Prema pomenutom ugovoru hotel bi trebalo da je već otvoren a zakup državi već plaćen, ali to se nije desilo. Ceo hotelski kompleks je zatvoren uoči leta 2021. godine, nakon čega je dve godine bio zaključan ulaz na Sveti Stefan, a prošle godine ostrvo je bilo otvoreno ali samo za organizovane ture posetilaca za koje je pojedinačna ulaznica na ostrvo koštala 25 evra.

Grčki zakupac za to vreme nije uopšte plaćao iznajmljivanje najvrednijeg dela obale državi koja mu je isti i iznajmila.

Međutim, i Adriatic Properties je smatrao da ugovorne obaveze druge strane nisu ispoštovane pa je pred arbitražnim sudom u Londonu pokrenuo postupak tražeći da mu se na ime kršenja ugovora isplati 100 miliona evra. Državne kompanije kojima pripada pomenuti hotelski kompleks odgovorile su tužbom.

U međuvremenu je kompanija Adriatic Properties prihvatila da se arbitraža pred sudom u Londonu zaustavi na tri meseca i da se za to vreme otvori elitni resort. Dogovoreno je, kako je Vijestima potvrđeno iz više izvora, da u ta tri meseca dve strane pregovorima reše sve međusobne probleme i sporazumno izađu iz arbitražnog postupka.

Da se vratimo na pitanje iz naslova ove vesti – da, to bi moglo značiti da će Sveti Stefan ove godine biti otvoren za posetioce.

Izvor: Vijesti, SeeNews

Foto: roemi62, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar