Home VestiEkonomija ALCS – Rast tržišta 25 odsto u prva dva kvartala 2024.godine

ALCS – Rast tržišta 25 odsto u prva dva kvartala 2024.godine

by bifadmin

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) saopštila je da je u prvoj polovini 2024. godine registrovan rast vrednosti novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga od 25% u odnosu na isti period prethodne godine, a vrednost novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga u Srbiji je iznosila 481,91 miliona evra, što predstavlja povećanje od 96,6 miliona evra u odnosu na drugi kvartal prethodne godine.

Ivan Jauković, predsednik UO ALCS, ističe da su rezultati odlični, ali da se dodatni rast očekuje sada kada je predstavljen Grande Panda koji će upotpuniti ponudu električnih i hibridnih vozila po ceni koja je pristupačna još većem broju klijenata..

Posmatrajući prema segmentima, rast vrednosti novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga u prvoj polovini 2024. godine zabeležen je u skoro svim segmentima finsaniranja: u segmentu putničkih vozila (novih i polovnih), komercijalnih i teretnih vozila, kao i u segmentu nekretnina. U segmentu putničkih vozila vrednost novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga je iznosila 226,3 miliona evra, i u odnosu na prvu polovinu 2023. godine je povećana za 52,5 miliona evra što predstavlja rast od 30,2%.

Vrednost novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga u segmentu komercijalnih, teretnih i ostalih vozila iznosila je 171,2 miliona evra, što je za 43,5 miliona evra više u odnosu na isti period 2023. godine i predstavlja povećanje od 34%. U segmentu mašina i opreme vrednost novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga u prvoj polovini 2024. godine iznosi 75,6 miliona evra.

Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije, objašnjava „Prema strukturi finansiranja, putnička vozila učestvuju sa 47% u ukupnom finansiranju. Slede segment komercijalnih i teretnih vozila sa učešćem od 35%, segment mašina i opreme sa 16% i nekretnina sa 2%. Rast vrednosti finansiranja teretnih vozila podržan je visokim investicijama u infrastrukturne projekte i takav trend se očekuje i u narednom periodu.“

Broj ugovora sklopljenih u periodu od 1. januara zaključno sa 30. junom 2024. godine je za 27,7% veći nego u istom periodu prethodne godine.

Predstavnici ALCS smatraju da će inovativnost lizinga kao finansijskog proizvoda, omogućiti stabilan rast i u narednom periodu.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar