Home VestiEkonomija Odgovor Republičkog geodetskog zavoda

Odgovor Republičkog geodetskog zavoda

by bifadmin

Republički geodetski zavod saopštio je danas ne vodi evidenciju bespravno izgrađenih objekata, niti u svojoj nadležnosti ima poslove koji se tiču ozakonjenja.

Oni su tako reagovali na tekst koji smo preneli od Euronews-a sa naslovom Prema podacima katastra ima 1.670.000 nelegalnih objekata te u odgovoru našoj redakciji, naveli da RGZ održava i vodi registar upisanih objekata u katastar nepokretnosti, kao i evidenciju neupisanih objekata u katastar.

„Veoma je važno naglasiti da neupisani objekti nisu nužno bespravno izgrađeni. Među njima su i nelegalno izgrađeni objekti, ali i objekti koji su izgrađeni sa građevinskom dozvolom, ali za koje još nije pribavljena upotrebna dozvola, što je uslov za upis u katastar nepokretnosti“, naveli su.

Kako su dodali, ukupan broj upisanih objekata u katastar nepokretnosti iznosi 4.975.253, dok je broj evidentiranih neupisanih objekata 4.783.999.

„Imajući u vidu ove činjenice, tvrdnja da je broj bespravno izgrađenih objekata prema podacima katastra 1.670.000 je netačna i obmanjujuća. Takođe, o nezvaničnom broju bespravno izgrađenih objekata može samo da se spekuliše zato što niko ne raspolaže preciznim podacima o ovoj evindenciji. Republički geodetski zavod je posvećen pružanju tačnih i transparentnih informacija o stanju nepokretnosti u Srbiji i apelujemo na medije da koriste naše zvanične podatke kako bi javnost bila istinito i tačno informisana“, dodaje se u odgovoru.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar