Home VestiEkonomija Pada proizvodnja piva u svetu

Pada proizvodnja piva u svetu

by bifadmin

Globalna proizvodnja piva pala je prošle godine za 1,7 milijardi litara, na 188 milijardi, odnosno za nešto manje od procentnog poena, saopštio je nirnberški trgovac hmeljom BartHaas.

Nemačka je ostala peti proizvođač piva na svetu, mada je njena proizvodnja smanjena za 3,3 odsto, na 8,5 milijardi litara. Kina je i dalje broj jedan u svetskoj proizvodnji piva sa svojih 35,9 milijardi litara na godišnjem nivou. Slede je SAD sa 29,3 milijadi litara, Brazil sa 14,9 milijardi i Meksiko sa 14,2 milijarde.

Prema BartHaasu uzrok ovog pada su posledice rata u Ukrajini ali i sporiji oporavak potrošnje usled visoke inflacije.

Zanatsko pivo vadi prosek

Ipak, nisu svi delovi pivarske industrije podjednako pogođeni ovim problemima. Primera radi, tražnja za bezalkoholnim i zanatskim pivima konstantno raste, posebno među pripadnicima mlađih generacija.

Pre četiri godine tržište zanatskog piva vredelo je 76,3 milijarde dolara, u 2022. je poraslo na 89 milijardi, da bi prošle godine dostiglo vrednost od 130 milijardi. Analitička kuća IMARC Group očekuje da će vrednost proizvodnje zanatskog piva u 2032. biti 293,4 milijarde dolara, odnosno da će od 2024. do 2032. ovo tržište rasti po stopi od 9,2 odsto.

Nešto manji ali takođe stabilan rast beleži bezalkoholno pivo čija konzumacija, prema istraživanju Galupa, svake godine raste za 3,6 odsto.

Izvor: Capital.ba, IMARC Group

Foto: Caravel-Productions, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar