Home VestiEkonomija Zvaničnik ECB: Neregulisano bankarstvo moglo bi ugroziti finansijsku stabilnost

Zvaničnik ECB: Neregulisano bankarstvo moglo bi ugroziti finansijsku stabilnost

by bifadmin

Član odbora Evropske centralne banke upozorava na pretnje vezane za bankarstvo u senci.

U intervjuu za Financial Times, Elizabet Mekaul je rekla da je rast poslovanja hedž fondova, privatnih davalaca kredita i drugih izvora finansiranja izvan regulisanog bankarskog sistema najveća pretnja evropskom finansijskom pejzažu.

“Sigurno postoje svetla koja nas upozoravaju na opasnost. Najčešće je područje u kojem verovatno imamo najmanju vidljivost i mogućnost delovanja – to je tržište nebankarskih finansijskih posrednika”, kazala je.
U tekstu se navode podaci Evropske komisije koji pokazuju da su nebankarske organizacije u Evropskoj uniji, koje se često nazivaju “bankama u senci”, prošle godine držale imovinu vrednu 46 biliona dolara, u poređenju sa 41,1 bilionom dolara kod regularnih zajmodavaca.

Podaci Odbora za finansijsku stabilnost ECB-a pokazuju da su ove grupe držale 218 biliona dolara u 2022. godini, ili nešto manje od polovine svetske finansijske imovine.

Rast ove industrije od globalne finansijske krize bio je “vanredan” i “nešto što nas uvek brine”, dodala je Mekaul.

„To je izvan bankarskog nadzornog i regulatornog perimetra“, rekla je ona, napominjući da maglovite veze između sektora i banaka putem repo ugovora, kreditnih linija ili derivata izazivaju zabrinutost oko toga u šta se to „prevodi za sistemske rizike“.

Izveštavanje o nebankarskim finansijskim institucijama

Njeni komentari usledili su nakon primedbi predsedavajućeg Evropskog bankarskog tela Hozea Manuela Kampe, koji kaže da nadzorna grupa razmatra zahteve za izveštavanje o nebankarskim finansijskim institucijama.

Kampa je rekao da brzo širenje sektora predstavlja nedostatak transparentnosti i potencijal za probleme koji bi se mogli uvući na šira finansijska tržišta.

“Mislim da ćemo, dok budemo mapirali to područje, imati poteškoća u identifikaciji informacija”, rekao je Kampa. “Biće crnih rupa jer u ovoj fazi ne postoje regulatorni zahtevi za izveštavanje.”

Regulatori već neko vreme povećavaju fokus na sektor pozajmljivanja u senci, tradicionalne finansijske institucije koje se ponašaju kao neobanke.

„Izgleda da je otvoreno bankarstvo spremno da transformiše finansijske usluge u Sjedinjenim Državama, a pristup, za razliku od onoga što je viđeno u Evropi, je vođen tržištem, a ne vladama“, navodi se u tekstu FT-a.

„Niz najava je poslužio da se istaknu digitalne inovacije koje menjaju načine na koje se novčani računi mogu otvoriti i udružiti s drugim ponudama koje nadilaze direktan depozit.”

Izvor: Investitor.me
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar