Home VestiIT i nauka AI lični asistenti ne prolaze na tržištu onako kako se očekivalo

AI lični asistenti ne prolaze na tržištu onako kako se očekivalo

by bifadmin

AI Pin je lični asistent za kog se očekivalo da će biti masovno prodavan a ispostavilo se da ga i ono malo kupaca što je ranije izdvojilo novac za njega – sada masovno vraća.

Ovaj uređaj zasnovan je na veštačkoj inteligenciji i nosiv je i multimedijalan. To znači da svojim vlasnicima omogućava da obavljaju pozive, šalju poruke, postavljaju pitanja veštačkoj inteligenciji, slikaju, snimaju itd. Njegov tvorac, kompanija Humane, ističe da je AI Pin lični asistent odnosno „dodatni mozak“. Drugim rečima, on se može nositi umesto pametnog telefona. A i košta slično kao dobar telefon – 699 dolara. Međutim, izgleda da su mnogim ljudima njihovi mozgovi i telefoni sasvim dovoljni u životu i da im ne treba još i AI Pin.

Mala tražnja, još manje zadovoljstvo kupaca

Naime, u aprilu kada je on lansiran na tržište očekivalo se da će lični asistenti te vrste biti „vruća roba“ na tržištu. Mnoge oči su bile uprte u njih jer su predstavljali narednu fazu razvoja generativne veštačke inteligencije. I zaista, u početku je postojalo nekakvo interesovanje za ovu spravu. Ali ne onoliko koliko je bilo očekivano. Humane, startap koji su osnovali bivši zaposleni kompanije Apple, je za četiri meseca prodao 10.000 ličnih asistenata a plan mu je bio da u prvoj godini proda 100.000. No, to je samo deo problema. Ova kompanija se sada nalazi u situaciji da na dnevnom nivou beleži više reklamacija nego prodatih modela.

Predstavljeno kroz novac to izgleda ovako – Humane je do sada prodao ovih uređaja u vrednosti od samo devet miliona dolara a već mu je vraćeno istih u vrednosti od milion dolara.

Ovo je još jedna potvrda da je priča o veštačkoj inteligenciji možda prenaduvana od samog početka. Istina je da će ona uneti promene u naš način života i privređivanja ali pitanje je u kojoj meri i koliko će to moći da naplate kompanije koje stvaraju AI uređaje.

Izvor: Kvarc

Foto: Chris_and_Ralph, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar