Home VestiEkonomija Da li je Indija novi El Dorado za švajcarsku industriju satova?

Da li je Indija novi El Dorado za švajcarsku industriju satova?

by bifadmin

Prema predviđanjima revizorske kompanije Dilojt, vrednost izvoza švajcarskih satova u Indiju u sledeće četiri godine premašiće 400 miliona švajcarskih franaka. Proizvođači luksuznih satova u Švajcarskoj uzdaju se u prognoze da će u ovoj zemlji broj milionera narasti na 1,6 miliona do 2026. godine, ali i u tradiciju da bogati Indijci već više od pola veka pokazuju svoj prestiž kupovinom najskupljih švajcarskih satova.

Direktori kompanija koje posluju u švajcarskoj industriji satova „tipuju“ na Indiju kao novi El Dorado za izvoz njihovih luksuznih proizvoda, pokazuje istraživanje revizorske kuće Dilojt. Proizvođači skupocenih satova u Švajcarskoj predviđaju da će u narednom periodu ostvariti najveći rast na tržištu Indije, znatno više nego u „drugoplasiranim“ Sjedinjenim Američkim Državama.

Slede zemlje Bliskog Istoka, a tek potom Evropa i Kina, koje su izjednačene u navedenim procenama, dok se najslabiji rast za skupe švajcarske satove očekuje u Africi i Latinskoj Americi. Indikativno je da je Južna Amerika procenjena kao tržište koje ima znatno lošiji potencijal za kupovinu luksuznih satova i u poređenju s Afrikom.

Vole da se pokazuju

Procene da će baš Indijci biti ti na kojima će švajcarska industrija satova značajno profitirati zasnivaju se na nekoliko faktora. U Indiji, gde trenutno živi 1,4 milijarde ljudi, više od polovine stanovništva mlađe je od 35 godina, raspoloživi dohodak po glavi stanovnika raste, a švajcarski satovi su postali statusni simbol. Oni se sve više kupuju, od aerodromskih prodavnica u najvećim gradovima, do onih u najekskluzivnijim četvrtima Mumbaja, gde žive slavne osobe i sportske zvezde.

Švajcarski proizvođači luksuznih satova se uzdaju u prognoze da će broj milionera u Indiji porasti na 1,6 miliona do 2026. godine Prema predviđanjima Dilojta, vrednost izvoza švajcarskih satova u Indiju u sledeće četiri godine premašiće 400 miliona švajcarskih franaka. To bi ovu državu pomaklo s 22. mesta među prvih 10 tržišta za izvoz švajcarske robe. Za indijske kupce posebno je važno da roba bude brendirana i da se njenom upotrebom jasno pokazuje društveni prestiž.

Trbuhom za satom

Međutim, kupovina švajcarskih satova u Indiji je prilično skupa, jer od 2018. godine podležu carinskoj stopi od 20 odsto. U martu ove godine, kada je Indija sa Švajcarskom potpisala sporazum o slobodnoj trgovini, dogovoreno je da će se carine postupno smanjivati u narednih sedam godina.

Želja za skupim satovima u Indiji ima dugu tradiciju. Početkom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, bogati Indijci putovali su u inostranstvo kako bi kupili luksuzne švajcarske satove, a kući su ih donosili i gastarbajteri, kao dokaz da su uspeli u inostranstvu

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar