Home VestiIT i nauka Sajber kriminalci ciljaju turiste: Polovina svih mejlova o putovanjima – je prevara

Sajber kriminalci ciljaju turiste: Polovina svih mejlova o putovanjima – je prevara

by bifadmin

Polovina svih imejlova sa temom putovanja koje su korisnici dobijali od ovog aprila do juna označena je kao prevara, podaci su kompanije Bitdefender. Globalni turizam je u porastu, sa očekivanom potrošnjom od dve milijarde dolara ove godine, što sajber kriminalcima pruža brojne prilike za spam kampanje.

Neželjena elektronska pošta postaje sve veći problem, a u njoj se nalaye i promocije i marketinški „mamci“, ali i pokušaji phishing prevara, putem kojih maliciozni akteri pokušavaju da vam ukradu lične ili finansijske dokumente.

Evropa je primila najviše ovakvih zlonamernih spam mejlova, a za njom slede Severna Amerika i Meksiko.

Sjedinjene Američke Države su najviše ciljana pojedinačna zemlja, dok su glavni izvori neželjene pošte SAD, Evropa, Južna Afrika i Azija.

Lažne poklon kartice i nagrade za popunjavanje anketa bile su česte prevare ove godine, često koristeći imena poznatih avio-kompanija kao što su Delta, Southwest, United, Ryanair, Lufthansa i Virgin Australia, piše Informacija.rs.

„Phishing“ kampanje često ciljaju korisnike Airbnb-a i Booking.com-a, pokušavajući da prikupe podatke za prijavu ili instaliraju malver.

U nekim mejlovima se tvrdi da su korisnički nalozi suspendovani iz bezbednosnih razloga, dok drugi pokušavaju da izgledaju kao poruke sa zvaničnih sajtova koje obaveštavaju menadžere hotela o zaboravljenim stvarima gostiju.

Izvor: Nova ekonomija
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar