Home VestiEkonomija Transfer bogatstva: „Bumeri“ prodaju svoje biznise „milenijalcima“

Transfer bogatstva: „Bumeri“ prodaju svoje biznise „milenijalcima“

by bifadmin

Kada čujete „startap“, možda ćete pomisliti na milione preduzetnika koji su osnovali nova preduzeća u poslednjih nekoliko godina.

Ali to su uglavnom frilenseri, izvođači radova i ljudi sa punim radnim vremenom koji mogu da “rade sa strane”. Prava startap priča se tiho dešava negde drugde: bilioni dolara bogatstva polako se prenose na mlađu generaciju tako što “bumeri” prodaju svoje poslovanje onima koji žele da izgrade sopstvena.

Prema novom izveštaju BizBuySell-a, sajta za poslovno posredovanje i istraživanje, broj malih preduzeća koja se prodaju ne samo da se oporavio na nivoe pre pandemije, već brzo raste. Vlasnici preduzeća koji su prodali svoja preduzeća u drugom kvartalu ove godine dobijaju 20 odsto više cene od onih koji su prodali svoja preduzeća u isto vreme prošle godine, prenosi Guardian.

Ovo ne bi trebalo da bude veliko iznenađenje. Prema Američkoj administraciji za mala preduzeća, više od polovine vlasnika malih preduzeća u zemlji je starije od 50 godina, a otprilike 21% američke populacije rođeno je pre 1964. Od februara 2024., prema jednoj studiji, bejbi bumeri posedovali su oko 51% privatnih preduzeća u Sjedinjenim Državama, što je oko 3 miliona preduzeća u vrednosti od 10 milijardi dolara.

„Realnost je da 10.000 bejbi bumera odlazi u penziju svakog dana i to je verovatno najvažniji element za pokretanje tržišta“, kaže BizBuySell.

Prodaja jaka uprkos kamatnim stopama

Godine nisu jedina stvar koja pokreće ovaj prenos bogatstva. Ekonomski, poreski i politički faktori su takođe deo jednačine.

Prodaja preduzeća je jaka uprkos tome što su kamatne stope na visokom nivou od 20 godina. To je zato što se sve veći broj transakcija finansira od strane prodavaca, dok su drugi kupci postali iskusniji sa tehnologijom za bolju analizu povrata ulaganja i omogućavanje da njihovi brojevi funkcionišu dok se ukupna ekonomija zemlje oporavlja od pandemije.

Mnogi poslovni brokeri predviđaju da će potražnja značajno porasti kada kamatne stope padnu, što se očekuje negde ove godine. Prema BizBuySell-u, 24% poslovnih kupaca kaže da čekaju da se kamatne stope smanje pre kupovine.

Izvor: Bonitet.com

Foto: Tumisu, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar