Home VestiPolitika i društvo U Srbiji polovni auto košta skoro 15 plata, a u Evropi 10

U Srbiji polovni auto košta skoro 15 plata, a u Evropi 10

by bifadmin

Građanima Srbije je u proseku potrebno 14,7 mesečnih plata za kupovinu polovnog automobila srednje kategorije, pokazalo je istraživanje tržišta polovnih automobila koje je obuhvatilo 23 od 44 evropske zemlje a koje je sprovela kompanija carVertical.

Naravno, to ne znači da svaki naši sugrađanin posle nešto više od godinu dana rada može da kupi auto, jer od nečega treba i živeti. Ali, pošto je kao kriterijum uzeta prosečna zarada istraživanje može da posluži kako bi se poredio standard stanovništva na Starom kontinentu.

A kada je reč o toj vrsti standarda, jedini koji moraju raditi više od nas da bi kupili polovni automobil su Portugalci kojima su za to potrebne 22,4 mesečne plate i Rumuni koji moraju raditi 15,4 meseca.

Na drugom kraju lestvice nalaze se Finci, koji korišćeni automobil mogu da zarade za svega 2,7 meseci rada. Nemcima bi bilo potrebno tačno pola godine mesečnih prihoda, a Švajcarcima 6,1 mesec. I u zemljama koje okružuju Srbiju ljudi manje rade za automobil – u Mađarskoj (11,2 meseca) a Hrvatskoj (11,7 meseci).

Građani Srbije kupuju jeftinije automobile

„Finansijski stručnjaci obično savetuju da nije pametno potrošiti više od pola godišnje plate za auto. Ipak, u većini ispitanih zemalja, kupci automobila se ne drže ovog pravila, već se opredeljuju za skuplje modele“, navodi se u saopštenju carVertical-a.

Prosečna plata u Srbiji iznosi 679 evra, a prema podacima sajta Polovni automobili, Srbi u proseku izdvoje 9.981 evro za polovni automobil.

Švajcarska je na vrhu liste s prosečnom cenom polovnog automobila od skoro 39.000 evra. Međutim, prosečna plata u Švajcarskoj je najviša među svim anketiranim zemljama i iznosi čak 6.377 evra.

Odmah iza Švajcaraca su Austrijanci, koji za auto u proseku izdvoje 28.500 evra, a Portugalci nešto manje – 24.200 evra. Iako se budžeti za automobile u Austriji i Portugaliji ne razlikuju mnogo, plate su potpuno druga priča: 2.600 evra u Austriji i manje od 1.100 evra u Portugaliji.

Najmanje novca za automobil potroši se u Ukrajini (skoro 5.000 evra), Letoniji – 7.500 evra i Finskoj (8.000 evra). Ove zemlje se znatno razlikuju u po kupovnoj moći: dok je prosečna plata u Ukrajini 394 evra, u Letoniji iznosi 1.100 evra, a u Finskoj preko 2.900 evra.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Picsues, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar