Home VestiEkonomija Nvidia u padu, druge tehnološke kompanije je slede

Nvidia u padu, druge tehnološke kompanije je slede

by bifadmin

Pad vrednosti akcija kompanije Nvidia povukao je na dole ceo sektor proizvodnje čipova, pa se i drugim proizvođačima topi tržišna kapitalizacija.

Jučerašnji dan na američkim berzama nije bio dobar za najpoznatijeg svetskog proizvođača čipova ali ni za druge kompanije, jer su svi indeksi pali a najviše tehološki sektor.

Međutim, vrednost akcija pomenutog proizvođača čipova smanjena je čak za devet odsto u regularnom trgovanju čime je njegova tržišna kapitalizacija pala za 279 milijardi dolara. To je bio najveći dnevni pad te vrste u istoriji američke berze.

Pad vrednosti akcija kompanije Nvidia ali i onih firmi koje su usko povezane sa njom nastavljen je zbog sudskih poziva koje su primile od Ministarstva pravde SAD. Pozivi su inače posledica intenziviranja istrage o njenom antimonopolskom ponašanju. Sada će Nvidia biti u obavezi da istražnim organima dostavi sve tražene informacije o svom poslovanju a ukoliko u njima bude materijala tužilaštvo će protiv nje pokrenuti postupak. Insajderi upućeni u ovaj slučaj tvrde da poznati proizvođač čipova otežava svojim klijentima eventualni prelazak na druge dobavljače kao i da kažnjava kupce koji ne koriste isključivo njene čipove za veštačku inteligenciju.

Međutim, Nvidia nije jedina na koju je sve ovo negativno uticalo. I ostale tehnološke kompanije lošije su se kotirale na berzi usled masovne rasprodaje akcija. Samsung je završio jučerašnji dan sa 3,45 odsto nižom vrednošću, dok je SK Hynix, koji je dobavljač Nvidije, pao za osam procenata. Tajvanski TSMC koji proizvodi grafičke kartice za ovu kompaniju pao je za pet procenata. Čak su i investitori u tehnološke kompanije oštećeni nedavnim razvojem događaja. Primera radi, japanska holding kompanija SoftBank Group, koja ima udeo u proizvođaču čipova pod imenom Arm, zabeležila je pad vrednosti akcija od 7,7 odsto.

Izvor: CNBC

Foto: Bru-nO, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar