Home VestiEkonomija Pojedine bolnice u Hrvatskoj pacijentima naplaćuju gledanje televizije

Pojedine bolnice u Hrvatskoj pacijentima naplaćuju gledanje televizije

by bifadmin

Jedan pacijent koji je završio u Kliničko-bolničkom centru u Splitu požalio se medijima da ova bolnica svojim pacijentima naplaćuje gledanje televizije.

Ovu praksu u bolnici pravdaju nemogućnošću da nabave vlastite prijemnike, pa ih unajmljuju od privatnika.

Cena gledanja televizije u splitskoj bolnici je tri evra po danu, što znači da bolesnik koji se leči desetak dana samo za gledanje TV programa mora da izdvoji 30 evra, prenosi N1.

S ovim modelom opremanja bolničkih soba TV-uređajima krenulo se još pre dvadeset i više godina, prvo u Opštoj bolnici Dubrovnik još 2001, a onda su sličan princip preuzele i druge bolnice – u Splitu, Zagrebu, Osijeku….

Deo bolnica tu uslugu uopšte nije zvanično ugovarao, deo je sklapao ugovore s firmom koja nudi televizore, a deo bolnica ubirao je privatnicima i mesečni paušal za bolničku blagajnu.

Neki pacijenti su time bili zadovoljni, jer su ipak imali mogućnost da prekrate vreme dok leže u bolnici, dok drugima, posebno onima koji nemaju velike prihode, ovakav sistem naplate gledanja televizije nikako nije prihvatljiv.

U poslednjih desetak godina dobar deo hrvatskih bolnica opremljen je televizorima, mahom dobijenih putem donacija.

U udruženjima pacijenata kažu da naplata gledanja televizije nije hrvatski izum, već ustaljena praksa u klinikama širom Evropske unije.

„S jedne strane to deluje nehumano, a bolnice se opravdavaju potrebom za pokrivanjem troškova održavanja tih usluga. S druge strane, ta praksa je vidljiva u drugim univerzitetskim bolnicama u EU, pa po tome nismo izuzetak. U Francuskoj i Belgiji naplaćuju TV prilikom hospitalizacije jer se nalazi u sobi, bez obzira gledali ga ili ne, a ako ne želite da vam se naplati, morate vratiti daljinski upravljač“, navodi Jasna Karačić, predsednica udruženja za prava pacijenata.

Izvor: 021.rs/N1
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar