Home VestiEkonomija APR: Srpska privreda u 2023. godini poslovala profitabilno

APR: Srpska privreda u 2023. godini poslovala profitabilno

by bifadmin

Agencija za privredne registre (APR) objavila je „Izveštaj o STO NAJ… privrednih društava u 2023. godini”, u kojem su, osim analize, objavljene liste prvih sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima, neto dobitkom, sa najvećom poslovnom imovinom i kapitalom, neto gubitkom i ukupnim gubitkom.

Privreda Republike Srbije je, uprkos nestabilnom makroekonomskom okruženju, u 2023. godini poslovala profitabilno nastavljajući višegodišnji trend rasta, čemu je značajno doprinelo sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima i sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom.

Sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima u 2023. godini ostvarilo je 29,3% poslovnih prihoda cele privrede, prosečno učestvujući u osnovnim finansijskim performansama sa 26,6% i angažujući pritom 212.480 radnika ili 16,2% od ukupnog broja zaposlenih u privrednim društvima. Celokupan iznos poslovnih prihoda generisali su veliki sistemi, od kojih je 73 bonitetno sposobno, i to jedno sa odličnim bonitetom, a njih 34 sa veoma dobrim bonitetom. Istovremeno, najveći broj ovih društava (87) izdvojio se prema visokim poslovnim prihodima i prethodne godine.

Visoku profitabilnost se nalazi najviše u velikim privrednim društvima

Sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom je u posmatranom periodu realizovalo 44,4% neto dobitka celokupne privrede, dok su u glavnim finansijskim performansama učestvovala u proseku sa 25,4% i zapošljavala 10,8% od ukupnog broja radnika u privredi, odnosno 141.512 lica. Prema visokoj profitabilnosti najviše su se istakla velika društva (86), a značajan rast neto dobitka beleže srednja (9) i mikro društva (5). Na listi sto društava prema pozitivnom neto rezultatu 70 je bonitetno sposobno, od kojih tri imaju odličan bonitet, a 52 veoma dobar bonitet. Većina društava sa ove liste (71) bila su među najprofitabilnijim i prethodne godine.

Od 111.736 društava, čiji su podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2023. godinu analizirani sa aspekta uspešnosti poslovanja, finansijskih kapaciteta i gubitaka, na APR listama STO NAJ… privrednih društava rangirana su ukupno 353 društva, sa najvećim uticajem na osnovne finansijske performanse privrede.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar