Home VestiZabava Mamigriz, spljeskavica i godinizacija u izboru za srpsku reč godine

Mamigriz, spljeskavica i godinizacija u izboru za srpsku reč godine

by bifadmin

Verovatno se sećate reči duhoklonuće koja je prošle godine izabrana za najbolju novu srpsku reč. Ove godine kandidati su još neobičniji.

Prema rečima Jelene Bratić, urednice takmičenja Najbolja srpska reč, cilj ovog nadmetanja je da podstakne interesovanje za jezik, koji se menja paralelno sa tempom kojim se i društvo menja.

„Danas imamo mnoštvo novih zanimanja, predmeta i pojava koje su iskazane novim rečima, najčešće tuđicama, a koje mi s lakoćom usvajamo ne mareći mnogo za jezik. Međutim, ne mora da bude tako. Mi želimo motivišemo ljude da razmišljaju o jeziku, njegovoj lepoti i izražajnim mogućnostima“, rekla je ona novinarki portala BIZLife.

Prošlogodišnji pobednici

Prošlogodišnje pobedničke reči su DUHOKLONUĆE (kao predlog zamene za tuđicu depresija), PROHUJAK (umesto flešbek) i PRIKAČICA (umesto atačment).

„One su izazvale veliku pažnju naše javnosti, štaviše, mediji i društvene mreže su gotovo gorele od razgovora o nagrađenim rečima. Takmičenju je posvećeno mnoštvo članaka u dnevnim i nedeljnim novinama, televizijskih i radio emisija, pa i Jutjub snimaka. Naš cilj je time bio ostvaren i veoma smo ponosni na taj uspeh“, kaže Bratić.

Nove reči

Za ovogodišnje takmičenje stiglo preko 400 predloga i interesantno je da se dve reči izdvajaju – učesnici su najčešće pokušavali da pronađu zamenu za anglicizme todler i bindžovanje.

Žiri koji će birati ovogodišnje pobedničke reči sastavljen je od vrhunskih stručnjaka. Tu su umetnici, pisci, akademici i novinari. Oni će odlučivati o pobednicima takmičenja od 1. do 15. oktobra. Nakon toga će uslediti i nezavisno glasanje javnosti na stranicama Male biblioteke.

„Verujem da će ponovo biti uzbudljivo, kao što je bilo i prošle godine, s tim što smo ove godine obezbedili nagrade i za tri pobedničke reči koje će odabrati javnost svojim glasanjem na sajtu Mala biblioteka. Podsetila bih ovom prilikom i na naše glavne nagrade, a to su novčani iznosi od 600 evra (za prvo mesto), 400 evra (za drugo mesto) i 200 evra (za treće mesto)“, ističe ona.

A reči koje su prijavljene na takmičenje i koje su ušle u uži izbor su:

Bespilotnik – dron

Rasanica – Izlazak iz nekog stanja nejasnoće, neodređenosti, kao kad nam „pukne pred očima“, izbistri se suština nekog dešavanja. Reč je izgovorila šestogodišnjakinja kada je njena baka objašnjavala kako je tog jutra nešto shvatila. U toku njene priče ona je rekla: „Imala si rasanicu“

Mamigriz – umesto apetajzer

Verotragna (pridev) – označava žensku osobu koja traži sebe, svoj smisao ili životni put kroz veru u sebe ili neku silu, pokretačku snagu itd.

Babinstvo – divno doba u životu žene kada se rodi unuče

Spljeskavica – umesto smash burger

Prejek – predlog zamene za ”Hajp”. Reč želi da opiše delanje osobe koja zastupa određenu temu i plasira je kao najbolju, uzdižući je u nebesa i kreirajući joj vrednost veću nego što je stvarna

Godinizacija – zamena za reč ejdžizam, diskriminaciju starijih ljudi

Gorica Mitrović

Izvor: BIZLife

Foto: athree23, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar