Home VestiIT i nauka Češka Republika će sa Rols Rojsom praviti male nuklearke

Češka Republika će sa Rols Rojsom praviti male nuklearke

by bifadmin

Češka Republika je objavila da će zajedno sa kompanijom Rols Rojs graditi male modularne nuklearne reaktore.

Ova zemlja poseduje energetsku kompaniju CEZ u čijem vlasništvu su trenutno dve nuklearke koje proizvode 30 odsto struje u toj zemlji, ali njihov broj bi se uskoro mogao povećati.

No, Češka ne želi da kupuje nove nuklearne elektrane već da ih razvija unutar zemlje. Zato se uortačila sa Rols Rojsom koji je već razvijao male modularne nuklearne reaktore na sličan način. Naime, ova kompanija je u posao proizvodnje nuklearnih reaktora ušla 2015. sa timom od 150 ljudi, među kojima mnogo naučnika. Dve godine kasnije je počela da dobija finansijsku podršku od vlade Velike Britanije koju je dobijala do prošle godine, međutim njeni reaktori još uvek nigde nisu postavljeni.

Sada bi sva ta znanja koja je stekla tokom razvoja modularnih nuklearnih reaktora u svojoj matičnoj zemlji mogla da upotrebi u Češkoj Republici. Prvi nuklearni reaktor trebalo bi da bude postavljen 2036. Plan je da se u toj zemlji do 2050. instalira ukupno 10 malih reaktora. Ukoliko partneri u tome uspeju, polovina proizvedene električne energije u Češkoj će dolaziti iz nuklearki što će značajno smanjiti upotrebu fosilnih goriva.

Izvor: news24

Foto: Frederic Paulussen, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar