Home VestiEkonomija Prognoza: Kako će se kretati cena gasa

Prognoza: Kako će se kretati cena gasa

by bifadmin

U slučaju prirodnog gasa, ono što se dogodilo nakon početka rata u Ukrajini je već na trenutke bilo alarmantno, pošto su cene na berzama u avgustu porasle na skoro 350 evra po megavat-satu, a maloprodajna cena za prosečnog potrošača u domaćinstvu u Sloveniji je već u poslednjem kvartalu 2022. iznosila 95 EUR/MVh (trenutno je skoro upola niža).

Kada se videlo da su skladišta puna, cene gasa su se skoro vratile na prethodni nivo.

U holandskom čvorištu TTF juče su zaključeni terminski ugovori za megavat sat prirodnog gasa za nešto više od 37 evra. Tržište se stoga brzo prilagodilo novonastaloj situaciji, kada je isporuka ruskog gasa znatno smanjena, ali ne i potpuno obustavljena, jer će on (iz Zapadnog Sibira gasovodom u Ukrajini) nastaviti da stiže u centar zemlje do kraja godine kao deo petogodišnjeg sporazuma sa Gaspromom Evropa. Zalihe su dovoljne, prema podacima Evropske komisije, kapacitet skladišta prirodnog gasa je u avgustu dostigao 90 odsto, čime je Evropska unija ostvarila ovaj cilj deset nedelja pre roka.

Faktori rizika uračunati u cenu

– Zalihe se stalno popunjavaju, što znači da cene prirodnog gasa neće rasti zbog slabog snabdevanja. Prema EIA, Evropljani su takođe značajno smanjili potrošnju prirodnog gasa, što je nesumnjivo rezultat zelene tranzicije i prekida ruske snabdijevanje gasom i visoke cijene koje su rezultat toga. Prema podacima Eurostata, smanjili smo potrošnju prirodnog gasa za nešto manje od 15 odsto u periodu 2017-2021.“, rekao je za RTV Slovenije Matej Krajnik, portfolio menadžer izz kompanije „Generali Investments“.

– Cene fjučersa na TTF tržištu su blago porasle od prošle nedelje, potpomognute neizvesnošću snabdevanja gasom zbog eskalacije rata na Bliskom istoku i tekućeg sukoba duž rusko-ukrajinske granice. Kratkoročno, možemo dodajte faktor prognoze hladnijeg vremena ovih dana i predviđeni deo održavanja norveških gasnih platformi Generalno, glavni faktori rizika su odavno uračunati u cenu i tržište prirodnog gasa je dobro snabdeveno uoči predstojećeg evropskog gasa. skladišta su trenutno popunjena 93 odsto, u poređenju sa 58 odsto na kraju prošle zime, u svim razumnim scenarijima biće dovoljno prirodnog gasa – rekla je Tilna Šarlah iz Acek-a o trenutnoj situaciji na tržištu.

– Takođe je važno dodati da se, prema javno dostupnim informacijama, Ukrajina povukla iz pregovora o transportu azerbejdžanskog gasa u Evropu kao privremenu meru nakon isteka petogodišnjeg sporazuma sa Gaspromom. Međutim, tržišta će ostati oprezna. na to da li pregovori sa Azerbejdžanom o snabdevanju Evrope gasom sledeće godine – to bi u budućnosti moglo da bude veoma povoljan faktor za cene gasa u EU. Cene za krajnje kupce u potpunosti zavise od dobavljača, jer svaki ima svoju strategiju fjučers ugovora i upravljanje portfeljem bi, naravno, trebalo da prati kretanje evropskih čvorišta i fjučers ugovora, koji u narednim godinama padaju na 33 EUR/MVh, dok je 2026. već 28 EUR/MVh na TTF berzi.

Izvor: SEEbiz
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar