Home VestiIT i nauka Često konzumiranje sokova povećava rizik od moždanog udara

Često konzumiranje sokova povećava rizik od moždanog udara

by bifadmin

Dve studije pokazale su da su ljudi koji preterano konzumiraju i voćne i gazirane sokove u povećanom riziku od moždanog udara, odnosno da je voda i dalje najbolje piće za ljudski organizam.

Ove studije sproveli su isti istraživači i objavili ih u Međunarodnom žurnalu o moždanom udaru. Prvo istraživanje bavilo se podacima jednog međunarodnog projekta iz ove oblasti koji se sastojao od veoma obuhvatnog istraživanja sprovedenog u više zemalja. Tačnije, projekat se bavio navikama i zdravstvenim stanjem 27.000 ljudi iz 27 zemalja.

Iz pomenutog projekta izvučeni su podaci o uticaju gaziranih i voćnih sokova na zdravlje. Istraživači su otkrili da gazirana pića, bez obzira na to da li su zaslađena pravim šećerom ili veštačkim zaslađivačima, povećavaju rizik od moždanog udara za 22 odsto, dok rizik raste oštro ako potrošač konzumira dva ili više soka dnevno. Kupovni voćni sokovi, odnosno oni industrijski, neceđeni, pak povećavaju rizik od udara za 37 odsto a taj rizik se utrostručuje kada ih građani konzumiraju dva ili više puta dnevno. S druge strane, ljudi koji piju više od sedam čaša vode dnevno imaju umanjeni rizik od moždanog udara izazvanog trombom.

U drugoj studiji takođe su analizirali metapodatke o velikom broju ispitanika, međutim fokusirali su se na druga pića. Tako su otkrili da osobe koje piju više od četiri kafe dnevno povećavaju rizik za moždani udar za 37 odsto, dok ispijanje čaja zapravo umanjuje podložnost ovom medicinskom problemu.

Izvor: Food & wine

Foto: Lernestorod, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar