Home TekstoviB&F Plus Matjaž Vodopivec, Soko Štark: Recept za poslovnu dugovečnost

Matjaž Vodopivec, Soko Štark: Recept za poslovnu dugovečnost

by bifadmin

Jedini način da proizvođači u zemlji ili regionu pariraju multinacionalnim kompanijama je da imaju neku komparativnu prednost i zato je pravi odgovor – iskoristiti snagu i prepoznatljivost sopstvenih brendova i razvijati nove, ističe Matjaž Vodopivec, generalni direktor Soko Štarka, Atlantic Grupe, u razgovoru o tome šta je sve potrebno da bi se doživeo važan jubilej: 95 godina uspešnog poslovanja i više od decenije uspešne privatizacije.

Kompanija Soko Štark je u 2016. godini postigla novi istorijski maksimum – obim prodaje od 28.000 tona i ukupan prihod od 93,3 miliona evra, uz godišnji rast od četiri odsto. To je izuzetan rezultat čak i za „veterana“ domaće konditorske industrije, koji će za pet godina obeležiti prvi vek uspešnog poslovanja uprkos aktuelnoj svetskoj i prethodnim domaćim krizama – ratovima, sankcijama, promeni društvenog sistema i prelasku iz državnog u privatno vlasništvo, što je zauvek ugasilo pogone mnogih konditorskih fabrika širom bivše Jugoslavije.

Prema rečima Matjaža Vodopiveca, generalnog direktora Soko Štarka, sastojci za recept dugoročnog uspeha su kontinuitet, kvalitet, povremeno podmlađivanje najpopularnijih brendova, dovoljno sopstvenih sredstava kako krediti ne bi preopteretili poslovanje, kao i stabilna vlasnička struktura. Njih se, nažalost, pojedini konditori u regionu nisu pridržavali, pa su zato nestali ili se sada bore za goli opstanak.

„Iz sveta je došla konkurencija, multinacionalne kompanije koje značajno investiraju i proizvode ogromne količine robe. Nijedan proizvođač u zemlji ili regionu, ma koliko bio veliki za naše uslove, ne može parirati njihovim proizvođačkim šaržama i zato je jedini pravi odgovor na takvu situaciju da se iskoristi snaga i prepoznatljivost sopstvenih brendova i razvijaju novi. Istovremeno, Srbija ima veliki broj kvalitetnih manjih preduzeća koja imaju slobodne kapacitete, a nemaju jake brendove, pa zato proizvode robne marke za veletrgovce, za relativno nisku razliku u ceni“, objašnjava Vodopivec.

Ipak, za „preživljavanje“ tranzicionih muka bila je potrebna i određena doza sreće u privatizaciji, napominje naš sagovornik. Soko Štark je privatizacijom – kroz Grand Kafu, Drogu Kolinsku i danas Atlantic Grupu – dobio ozbiljnog i odgovornog vlasnika, koji nije kupio ovu kompaniju da bi iscrpeo njene resurse radi brze zarade, već s ciljem da unapredi njeno poslovanje i obezbedi dugoročan uspeh ne regionalnom tržištu. „To potvrđuje i neprekidni rast prihoda, profita, ali i kvalitet naših brendova u proteklih petnaest godina. Soko Štark je voma uspešna kompanija, od koje se očekuje da svojim razvojem doprinese jačanju celokupne domaće privrede“, naglašava Vodopivec.

Taj uticaj se, pre svega, ogleda kroz uspešan tržišni nastup najpopularnijih brendova – Bananica, Najlepše želje i Smoki imaju višedecenijski stalan rast, koji je bio značajan i prošle godine. Smoki je na petom mestu najprepoznatljivijih brendova jugoistočne Evrope i ubedljivo je najpopularniji flips u regionu, sa stabilnim godišnjim rastom od nekoliko odsto i ukupnom prodajom koja prevazilazi prodaju svih ostalih flipsova zajedno.

Svoj na svome u regionu

Dugoročne ambicije Soko Štarka prvenstveno su usmerene na dalji rast u regionu, zato što po kvalitetu, rezultatima prodaje i komunikaciji sa potrošačima beogradski konditor tu može da se poredi sa bilo kojom multinacionalnom kompanijom. „Naši proizvodi su prisutni na svim kontinentima, ali količine koje izvozimo van regiona su manje i uglavnom su namenjene potrošačima koji su poreklom sa ovih prostora. S druge strane, regionlano tržište poznajemo do detalja u svim segmentima, troškovi transporta nisu veliki, a imamo podršku u velikom distributivnom lancu Atlantic Grupe“, ističe Vodopivec.

Srednjoročni plan je da izvoz Soko Štarka prevaziđe prodaju na domicilnom, srpskom tržištu, odnosno da premaši 50% od ukupne godišnje proizvodnje. Proizvodi kompanije su od ranije prisutni u svim zemljama bivše Jugoslavije, a u poslednjih nekoliko godina ušli su i na tržišta Bugarske, Rumunije, Mađarske i Albanije. Na pitanje koliko ima istine u tome da proizvodi iz Srbije „teže prolaze“ u nekim državama u komšiluku, Vodopivec odgovara da je statistika najpouzdaniji „svedok“ šta se dešava na terenu, a ona pokazuje rast prodaje na svim tržištima u regionu. Pri tom je u prvih devet meseci na tržištima Hrvatske i Slovenije postignut dvocifreni rast prihoda. U Sloveniji je ostvaren zahvaljujući rastu prihoda od prodaje flipsa i čipsa (pod brendovima Smoki, odnosno Chipsos), dok tržište Hrvatske ostvaruje rast prihoda od prodaje svih kategorija (keks, flips i čips).

Mladi su najzahtevniji

Mada stanovnike regiona dele državne granice, povezuje ih sličan ukus, što Soko Štarku, kao odavno poznatom proizvođaču, predstavlja još jednu konkurentsku prednost. „Primera radi, naši slatkiši nisu ’preslatki’ i stoga su mnogo primereniji potrošačkim navikama na ovim prostorima nego proizvodi po kojima je poznata inače veoma jaka turska konditorska industrija. Najzahtevnija ciljna grupa su mladi, jer vole da probaju sve što je novo i što više različitih proizvoda, te ih je teže pridobiti kao stalne potrošače. Zato lojalnost našim brendovima zasnivamo na komunikaciji sa porodicom, jer su deo porodične tradicije“.

Vodopivec dodaje da se komunikacija sa mladima odvija i posredstvom društvenih mreža i namenskih aplikacija, što ovu ciljnu grupu čini najzahtevnijom i u pogledu ulaganja u marketinške aktivnosti. Između ostalog, njima su prilagođene i ograničene serije poznatih brendova sa novim ukusima, za koje proizvođač unapred računa da će im životni vek na policama biti – kratak. Ukoliko, međutim, prodaja prevaziđe očekivanja, kasnije uvek mogu da se uvrste u „stalnu postavu“ proizvoda. Tako je čoko smoki triput premašio planiranu prodaju i ostao deo stalnog porftolija.

Prodavnice kao izložbeni saloni

Soko Štark je u poslednjih deset godina uložio oko dvadeset miliona evra u istraživanje i razvoj. Najviše novca se investira u osavremenjavanje opreme, kako bi se povećala produktivnost, a značajna sredstva se opredeljuju za usvajanje najnovijih standrada, edukaciju kadrova, razvoj brendova… Vodopivec ističe još jednu bitnu prednost poslovne dugovečnosti – sistem kvaliteta i decenije razvoja Odeljenja za praćenje kvaliteta, koje zahvaljujući takvom iskustvu danas na dnevnom nivou uspešno procenjuje kvalitet krajnjih proizvoda, kao i ulaznih sirovina.

Nabavka sirovina je dodatno osetljiva, ističe generalni direktor Soko Štarka, budući da promene njihovih cena na svetskim berzama veoma utiču na ukupne poslovne planove kompanije, kao i kod proizvođača kafe. „Zahvaljujući recepturi za naše proizvode, koja sadrži mnogo različitih sastojaka, donekle možemo da amortizujemo cenovne skokove. Drugi način održavanja stabilnih cena je kroz povećanje efikasnosti u proizvodnji i dugoročno planiranje naše Centralne nabavke u okviru Atlanticovog poslovnog sistema“.

Kad je reč o „tajnama kuhinje“ u Soko Štarku, pored već dobro poznatih brendova, prate se novi ukusi na svetskom tržištu, kao i trendovi u zdravoj ishrani. Naš sagovornik ukazuje da su u njihovim proizvodima u poslednjih nekoliko godina zamenili vestačke arome prirodnim, takođe koriste se isključivo prirodne boje i uveli su nehidrogenizovane biljne masnoće umesto hidrogenizovanih masti.

Svi proizvodi poznatog konditora mogu se naći na jednom mestu – u renoviranim maloprodajnim objektima Soko Štarka u Beogradu. Ta mreža prodavnica postoji već decenijama, ali u planu je njeno širenje na najveće gradove u Srbiji, kao i u prestonicama u regionu. „Obzirom da već dobro pokrivamo maloprodaju kroz ostale distributivne kanale, nemamo nameru da uspostavljamo sopstveni trgovinski lanac“, kaže Vidopevec, „već nam je cilj da kroz reprezentativne prodavnice predstavimo našu kompaniju na odgovarajući način i da dodatno unapredimo komunikaciju sa potrošačima“.

 
broj 135, mart 2017.

Pročitajte i ovo...