Home VestiIT i nauka Neutralnost Mreže: „Istorijski korak“ za besplatan, bezbedan i slobodan Internet

Neutralnost Mreže: „Istorijski korak“ za besplatan, bezbedan i slobodan Internet

by bifadmin

Juče je Evropski parlament usvojio Uredbu o jedinstvenom tržištu telekomunikacija. Izmenama zakonskog teksta, nakon predloga amandmana od strane socijaldemokrata, Zelenih, Ujedinjene Levice i Liberala, članovi Evropskog parlamenta napravili su istorijski korak u zaštiti neutralnosti interneta i Internet dobara u Evropskoj uniji.

net neutrality 01
Nakon godina neaktivnosti, a samo nekoliko meseci pre isteka svog mandata, EU komesarka Neli Kros predstavila je predlog za regulisanje jedinstvenog tržišta telekomunikacija u Evropi od septembra 2013. Iako je prvobitni predlog sadržao pravu odbranu neutralnosti interneta, on je, u stvari, predstavljao verziju principa kojim se potencijalnom zakonu oduzimala njegova prava suština i značenje. Uprkos mnogim kritikama, Kros je požurila da ova regulativa što pre prođe usvajanje od strane Evropskog parlamenta, uoči evropskih izbora u maju 2014.

Ovaj pozitivan glas je direktan rezultat vrlo jake mobilizacije građana i konstruktivnog rada Amelije Andersdoter (Zeleni / EFA – SE) , Ketrin Trautman (S & D – FR) , Petre Kamerevert ( S & D – DE ) i Marietje Šake (ALDE – NL). Ove su dame usvojile tekst koji sadrži rigoroznu i preciznu definiciju Net Neutralnosti, što mu daje normativni obim, odnosno zakonsku snagu. I dok se njim omogućava telekom operaterima da razviju pristupnu ponudu kvalitetne usluge – optimizovane za specifične aplikacije kojima se ne može pravilno upravljati na takozvanom „best-effort“ Internetu – ovaj tekst daje dobar okvir za „specijalizovane usluge“, kojima se osigurava nediskriminacija između pružalaca tih aplikacija, kao i zaštita protoka informacija na internetu.

net neutrality 03

Čak i ako se ne usvoje neki amandmani koji su za cilj imali bolje usklađivanje i jasnoću završnog teksta, ili daleko jače mehanizme primenjivanja, on, usvojen i u ovakvom obliku, predstavlja jasnu pobedu u korist zaštite slobodnog Interneta. Ovo posebno važi kada se uporedi originalni predlog Neli Kros. U pisanju ovog zakona veliku je ulogu imala je uticajna NVO za zaštitu građanskih parava na internetu, La Quadrature du Net, koja srdačno zahvaljuje svim građanima i organizacijama koji su učestvovali u ovoj kampanji za net neutralnost, kao i članovima Evropskog parlamenta, koji su se u poslednjim danima svog mandata, uz velike napore, izborili za slobodan internet.

Pročitajte i ovo...