Home VestiPolitika i društvo 52% gejmera su – gejmerke

52% gejmera su – gejmerke

by bifadmin

Odbacite stare stereotipe: žene su sada većina među korisnicima igrica. Međutim, kao kreatora ili likova u igricima još uvek ih ima izuzetno malo.

gejm 01

Istraživanje koje je obajvila Međunarodna kancelarija za advertajzing pokazuje da su žene preuzele vođstvo u udelu u ukupnom broju gejmera na svetu. U odnosu na prethodno istraživanje od pre tri godine, njihov udeo je porastao za tri odsto, čime su prešle u većinu. Ova studija je rađena na velikom uzorku, ali njeni kritičari ukazuju da je osnovni problem u dobijanju ovakve statistike uzimanje u obzir igranje na mobilnim uređajima, kojima po broju dominiraju pametni telefoni.

Naime, ukoliko se uzme u obzir „tradicionalni“ vid igranja kompjuterskih igrica na desktop računarima, igara kao što je npr. „Call of Duty“, muškarci i dalje imaju veliku prednost. S druge strane, mobilne platforme i laka dostupnost igrica većeg raspona žanrova i svim društvenim grupama širom sveta doveli su do većeg uključivanja ženskog dela populacije. Žene najviše preuzimaju i igraju slagalice, društvene igrice, slaganje reči i logičke igrice. Ipak, londonski Telegraf navodi da je, s obzirom na ovakav prodor gejmerki, još uvek zabrinjavajuće mali broj programerki igrica i ženskih likova u njima: samo 3% programerki igrica u Velikoj Britaniji su žene.

Pročitajte i ovo...