Home VestiBiznis & Finansije Skok cene pšenice u svetu

Skok cene pšenice u svetu

by bifadmin

Rusko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da ne planira da ograniči izvoz žitarica iako su u Rusiji milioni hektara pod žitom uništeni tokom višenedeljen suše i u katastrofalnim požarima. Zamenik ruskog ministra poljoprivrede Alekasandar Beljajev rekao je da je izvozna tržišta jako lako izgubiti ali ih je zato teško osvojiti.

U javnosti su se pojavila strahovanja da bi Rusija, treći svetski izvoznik pšenice, ove godine mogla da čak za trećinu smanji plasman na stranim tržištima, prenosi BBC.

Suša i požari su, kako se procenjuje, odneli skoro petinu ovogodišnjeg roda ruske pšenice a u ponedeljak je cena ove žitarice zabeležila rekordni rast na svetkim tržištima. Cena pšenice je u julu porasla za više od 50 odsto što je najviši skok, zabeležen tokom jednog meseca, u poslednjih 30 godina.

Poskupljenje pšenice, koja je na evropskim tržitšima premašila 200 evra za tonu, logična je reakcija na očekivani manjak ruskog prinosa.

Analitičari, poput Martina Debua iz konsultantske firme Investek Sekjuritis očekuje da će se streloviti rast cene pšenice odraziti kako na cene hrane tako i na zaradu firmi u prehrambenoj industriji:“Porast troškova proizvodnje izazvan rastom cene pšenice se na kraju krajeva prenese na potrošače ali bi ceo proces, pre svega za firme u prerađivačkoj industriji koje su u sredini ovog lanca, mogao da bude prilično bolan. Cena vekne hleba će neminovno otići naviše ali će novonastala situacija dovesti do dodatnog pritiska na firme u mlinsko-pekarskoj industriji“, izjavio je on za BBC.

Analitičari ukazuju da viša cena pšenice znači da će Evropljani i Amerikanci plaćati nešto skuplji hleb ali da će poskupljenja daleko teže pogoditi potrošače na Bliskom Isotku, u Africi i delovima Azije. Uz to sa sušom kubure i Ukrajina i Kazahstan, takođe veliki izvoznici. Obilne kiše bi mogle da pogode i visinu prinosa u Kanadi, ali se rast pinosa očekuje u SAD i Argentini.

Mnogi eksperti primećuju da sve ovo podseća na globalnu krizu hrane iz 2007. i 2008. godine tokom koje su cene različitih poljoprivrednih proizvoda, od kukuruza do pirinča, dosegle rekordni nivo, što je, pak, izazvalo žestoke i masovne proteste od Haitija do Bangladeša.

Činjenica je i da je zbog ukupne ekonomske situacije u svetu potražnja za hranom smanjena ali je ništa manje bitno i to da su se takozvani špekulativni kupci, težeći da uhvate voz eventualnog novog poskupljenja, tokom proteklih par nedelja žestoko sjatili oko, za njih možda i bukvalno, zlatne pšenice, piše BBC.

Pročitajte i ovo...