Home VestiBiznis & Finansije Dinar najslabiji u Evropi

Dinar najslabiji u Evropi

by bifadmin

Srpski dinar je evropska valuta koja je od početka godine najviše oslabila prema švajcarskom franku, evru i dolaru, ali gledano u širem kontestu ipak nismo najgori – u svetu je gori samo venecuelanski bolivar.

Srpska moneta oslabila je prema evru za 9,8 odsto i 8,6 odsto prema dolaru, a prema švajcarcu za oko 15 odsto. Od početka krize pad dinara prema švajcarcu je oko 40 odsto, evru skoro 28 odsto, a dolaru 21,8 odsto.

U odnosu na evro naša moneta je od 2007. do danas oslabila za 27,47 dinara. Pre tri godine je evro vredeo 78,86 dinara, a 4.oktobra ove godine 106,33 dinara.

„Ako se uporedimo sa okolnim zemljama jedino mađarska forinta ima značajan pad svoje valute u 2010. (oslabila za 4,1 odsto), dok su većina ostalih moneta ojačale prema evru u isto vreme (rublja za skoro 10 odsto)“, kaže analitičar Goran Nikolić i dodaje da „posmatrano od početka krize samo ukrajinska moneta ima nivo pada sličan dinaru“.

Slabljenje dinara je, pre svega, prema rečima Nikolića, rezultat slabih kapitalnih priliva u proteklom delu ove godine. S padom domaće valute povezan je pad vrednosti prodatih blagajničkih zapisa, posebno intenzivan u junu i julu.

Monetarne vlasti u Srbiji, sada je već sasvim izvesno, nisu uspele da odbrane kurs dinara, a neće ni planiranu inflaciju za ovu godinu. Evro već „gazi” na 107 dinara, a poslednji izveštaj NBS, ma koliko pisan u optimističnom tonu, navodi na zaključak da centralna monetarna institucija neće uspeti u svom naumu da inflaciju održi na gornjem nivou od osam odsto, odnosno šest plus dva odsto. Inače, na odbranu valute monetarne vlasti su ove godine potrošile dve milijarde evra.

Pročitajte i ovo...