Čuli ste za crveno ili belo vino ili za roze, ali šta je s narandžastim? Njegovi pobornici do sada su bili samo vinski znalci, ali sve je više proizvođača koji se komercijalno okreću toj vrsti vina.
Narandžasto vino proizvodi se fermentacijom belog grožđa s kog se ne skida koža. Ta koža i koštice imaju više vremena da otpuste tanine i daju više ukusa konačnom proizvodu, kao i jedinstvenu boju vina od ćilibar žute do duboke narandžaste, prenosi Hina.
Neka narandžasta vina ujedno su i prirodna vina, jer ne koriste aditive poput sumpora, već samo kvasac koji prirodno postoji u grožđu. U proizvodnji vina koriste se posebni sojevi kvasca kako bi se kontrolisao postupak fermentacije.
Haneka Šenals, vinar sa zapada Nemačke, kaže da je prvi put kada je probala ovo vino bila iznenađena njegovim ukusom i nije mogla da prestane da misli da njega.
Šenals sada proizvodi narandžasto vino iz belog kabernea, jer ima mnogo ukusa u kožici, a vreme fermentacije ograničava na dve do tre nedelje zbog tanina.
Osim narandžastog, u svetu je sve popularnije i plavo vino, koje se takođe dobija od prirodnih sastojaka.
Izvor: Ekapija