Novi talas epidemije, prvenstveno zbog otkazivanja proslava, doveo je do toga da promet mesa u Srbiji padne za čak 15 do 25 odsto, a gubitke beleže i mali proizvođači o mesne industrije.
Trenutna cena jagnjadi kreće se od 220 do 230 dinara po kilogramu žive vage, cena prasadi ostala je na višemesečnom nivou od 200 dinara, dok se po podacima sa stočnih pijaca, tovna junad slabo prodaju po ceni od 1,8 evra po kilogramu žive vage.
Promet znatno manji nego u istom periodu prošle godine
„U tim cenama proizvođač nigde sebe nije pronašao, bilo da je reč o jagnjadima, prasadima ili teladima, svi su u gubitku. Pogledajte koliko samo treba uložiti u proizvodnju tovnih svinja. Kilogram najjeftinijeg koncentrata je do 38 dinara, a za kilogram prirasta jednog tovljenika potrebno je tri kilograma, što je od 105 do 118 dinara. Tu treba dodati rad proizvođača, transport, električnu energiju… I sa prodajom je teško, a iako su slave počele, nijedno prase nisam prodao, jer svi sada slave u krugu porodice“, kaže odgajivač svinja iz valjevskog kraja Branko Đuričić.
Iako poskupljenja mesa ove godine nije bilo, upravo zbog cene žive stoke na tržištu, u kasapnicama i marketima kažu da je promet znatno manji nego u istom periodu prošle godine. Osim stočara i trgovaca, zbog epidemije gubitke beleže i velika mesna industrija.
„Pad prometa je između 15 i 25 odsto, što je drastična cifra, a poslovanje trpi od samog početka epidemije, jer su na početku prestali da rade hoteli, restorani, studentski domovi… U ovom trenutku ne pomaže ni obaranje cena naših proizvoda, koje su već 10 posto niže nego lane u ovo doba. Ide se i na akcijske popuste od 15 odsto, ali uzalud. Epidemija je lančano uticala na sve, kupovna moć potrošača je pala, evidetno je i strah ljudi koji čuvaju za „crne dane“ plašeći se da će kriza potrajati.
Drugih poremećaja na tržištu koja bi izazvala sve ovo, sme korone, jednostavno nema“, kažu za Blic u jednoj mesnoj industriji.
Razbuktavanje epidemije je smanjila broj proslava i turista
Manje posla imaju i u pečenjerama, sem onih koje su ujedno i veći ugostiteljski objekti u turističkim centrima ili su na „glasu“ zbog svog kvaliteta. Kako navodi ovaj dnevni list, prodavci navode da niko ne kupuje celo jagnje ili prase i da se kupovina svela na par kilograma mesa čisto da ljudi obeleže slave ili rođendane u krugu porodice.
Doktor stočarstva Radoslva Vujić slaže se da na cenu stoke i prodaju mesa utiče razbuktavanje epidemije koja je smanjila broj proslava i turista, ali i upozorava da trenutna kriza može imati dalekosežne posledice na ovu granu poljoprivrede.
„Zarada proizvođača ove godine sigurno je manja za nekih 30 odsto. To nije malo kada se sagleda broj jagnjadi, prasadi ili utovljenih junadi koje se proizvode. Nije isto kada proizvođač proda jagnje po 300 ili po 200 dinara. Ukoliko ima 30 jagnjadi i po jagnjetu dobije 3.000 dinara to je lepa zarada. Mislim da se cene sigurno neće povećavati do kraja godine i nažalost može se očekivati samo pad“, kaže Vujić.
On upozorava i da lančana reakcija manje cene i manjeg prometa može biti smanjenje stočnog fonda u oblasti ovčarstva i govedarstva.
Izvor: Blic