Home Vesti Na Tari otkriven najveći mrki medved

Na Tari otkriven najveći mrki medved

by bifadmin

U Nacionalnom parku Tara otkrivena je najkrupnija jedinka mrkog medveda koja je do sada zabeležena na toj planini, javila je agencija RINA. On je u okviru projekta Tajni život medveda obeležen ogrlicom koja na sebi ima kameru za praćenje.

„Ovaj gorostas je poneo posebnu GPS-GSM ogrlicu koja ima takozvanu akcionu kameru. Zahvaljujući njoj imaćemo priliku da vidimo život medveda iz njihove perspektive. Ovako prikupljeni podaci pomoći će nam da bolje razumemo ponašanje i ekologiju ove ugrožene vrste“, rekao je Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara.

Medved je dobio ime Aleksandar, po vojskovođi Aleksandru Velikom, težak je čak 246 kilograma i star deset godina.

Projekat Tajni život medveda finansira kopmanija Telekom Srbija, a ima za cilj podizanje svesti o značaju zaštite ugroženih vrsta, kao i očuvanje biološke raznovrsnosti NP Tara.

U NP Tara navode da će osim naučno istraživačkog aspekta, taj projekat na pravi način predstaviti život divljih životinja, popout mrkog medveda. Na taj način se, kako dodaju, razbijaju predrasude u vezi sa tom vrstom.

Rezultati monitoringa mrkog medveda će omogućiti da se bolje razume uloga medveda u šumskom ekosistemu, jer je on jedan od najvrednijih predstavnika biološke raznolikosti i ima značajnu ulogu u očuvanju prirode.

Izvor: Rina

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar