Kineski naučnici proizveli su sortu pirinča koja se može uzgajati u morskoj vodi kako bi obezbedili dovoljne količine ove žitarice za narastajuću populaciju.
Uzgoj pirinča u ovoj zemlji je ugrožen zbog porasta nivoa mora, koje „guta“ deo teritorije namenjene za sadnju ove poljoprivredne kulture. No, čak i bez klimatskih promena Kina bi bila u problemu kako da obezbedi dovoljne količine pirinča, budući da hrani gotovo petinu svetske populacije sa samo sedam odsto obradivih površina.
Međutim, kineski naučnici imaju rešenje za ovaj problem. Oni već nekoliko decenija rade na razvoju pirinča otpornog na slanu vodu, a u poslednjih nekoliko godina beleže veoma dobre rezultate.
Na testnim poljima u Tjanđinu je prošle godine prinos ove vrsta pirinča bio 4,6 metričkih tona po hektaru, što je nešto malo iznad kineskog nacionalnog proseka u proizvodnji pirinča.
Za uzgoj pirinča je inače potrebna velika količina vode. Ova biljka raste na poljima koja se povremeno plave vodom, prirodno ili veštački. No, slatka voda je postala dragocen resurs, kao i zemljište koje se nalazi pored nje. S druge strane, običnom pirinču ne odgovara voda koja sadrži više od 0,3 odsto soli.
Zato su naučnici kreirali vrstu pirinča koja ne samo što može da preživi slanu vodu, već zahvaljujući njoj ostvaruje i veće prinose. U nekim eksperimentima prinosi su bili čak 9,3 tona po hektaru.
Ukoliko sve bude išlo po planu i Kinezi uspeju da iskoriste svoje kapacitete za uzgoj pirinča otpornog na slanu vodu, nacionalna proizvodnja ove žitarice mogla bi u bliskoj budućnosti da poraste za petinu, što bi zadovoljilo potrebe za hranom oko 200 miliona stanovnika.
Izvor: Blumberg, China Daily
Foto: Pixabay