Home VestiBiznis & Finansije BiH od MMF-a traži milijardu evra

BiH od MMF-a traži milijardu evra

by bifadmin

Bosna i Hercegovina će zatražiti pomoć od oko milijardu evra od Međunarodnog monetarnog fonda da ublaži posledice recesije, najavio je guverner centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Pregovori sa MMF-om počeće 10. aprila, nakon što se dogovori tačan iznos i svrha međunarodne finansijske pomoći.

Time se BiH pridružuje se grupi zemalja (Srbija, Ukrajina, Mađarska, Letonija i Belorusija) koje su već zatražile pomoć MMF-a kako bi se spasle od bankrota. Očekuje se da će MMF, kao što je uobičajeno, od BiH tražiti smanjivanje rashoda, a na prvom će udaru biti rashodi za socijalnu pomoć i za ratne veterane.

Privreda BiH prošle godine je ostvarila rast od oko 5,5 odsto, a ove godine će verovatno imati pad, kao i druge zemlje u regionu, zbog pada industrijske proizvodnje i slabljenja globalne potražnje. Najveći izvoznici, zenički ArcellorMittal i mostarski Aluminij, najviše su pogođeni zbog pada cena metala koje proizvode.

BiH je uvozno orijentisana privreda, tvrdi guverner Kozarić, pa nije čudno da ima stopu nezaposlenosti od čak 23,4 odsto, što je najviša stopa u regionu, a verovatno će se još i povećati zbog recesije.

Pročitajte i ovo...