Home TekstoviNove tehnologije Wikia Search se zatvara

Wikia Search se zatvara

by bifadmin

Pokušaj Džimija Velsa da svojim projektom Wikia Search ugrozi dominaciju Googleovog pretraživača završio se neuspehom.

Osnivač Wikipedije objavio je u utorak 31. marta da Wikia Search, pokrenuta u januaru 2008, nije uspela da stekne očekivane nivoe popularnosti.

„U nekoj drugačijoj ekonomiji, mogli bismo da finansiramo Wikia Search do u beskraj. To je nešto do čega mi je mnogo stalo i ja ću mu se tokom svoje karijere vraćati opet i opet kao investitor, donator ili navijač“, napisao je Vels. „Međutim, za sada zatvarmo vrata na projektu Wikia Search i od 31. marta 2009. preusmerićemo sredstva na drugu Wikia.com imovinu.“

Posetiocima strane Wikia Search poručuje se da odgovore na eventualna pitanja potraže na strani Wikianswers.

Cilj projekta Wikia Search je bio razvoj boljeg pretraživača i pronalaženje dostojne alternative za Google. Velsov pristup se svodio na pretraživač otvorenog koda o kome će se brinuti čitava zajednica. Svako bi mogao da dodaje, briše i rangira Web strane u njegovom indeksu. Zainteresovani inženjeri mogli bi da razvijaju aplikacije namenjene tom pretraživaču.

„Sve su to klasične stvari koje smo naučili iz modela Wiki: svu uređivačku kontrolu prepustite zajednici tako da je lakše činiti dobro nego loše. To je osnovna filozofija“, izjavio je svojevremeno Vels.

Wikia Search je projekat komercijalne profitne kompanije Wikia koju je osnovao Vels. Wikia radi nezavisno od organizacije Wikimedia Foundation koja nadzire Wikipediju i koju je takođe osnovao Vels. (M.V.)

Izvor: mikro.rs

Pročitajte i ovo...