Home VestiEkonomija Kratak prestanak rada državnih organa bi Ameriku koštao 0,3% BDP-a

Kratak prestanak rada državnih organa bi Ameriku koštao 0,3% BDP-a

by bifadmin

Dok uporni republikanci i dalje od Baraka Obame traže reformu reformisanog zdravstvenog sistema, Americi preti opasnost od nestanka novca za finansiranje države, što bi moglo da se desi već u oktobru. Ako bi do toga došlo određen broj državnih organa bi prestao sa radom, a ostali bi radili znatno sporije.

Door locked

Makroekonomski savetnici kažu da bi ovo Sjedinjene Države moglo da košta 0,3% BDP-a u četvrtom kvartalu. No, po njihovoj pretpostavci tokom potencijalne dvonedeljne blokade države počev od 1. oktobra, moglo bi da se desi nešto još gore – da Amerika nezaustavljivo krene ka probijanju gornje granice javnog duga, a posledice ovoga bi bile mnogo opasnije po američku ekonomiju.

Inače, prestanak rada američkih organa ne važi za sve institucije. Ako se ovo desi, socijalna davanja će i dalje biti isplaćivana, zatvori će raditi a vojska će obavljati svoj posao. No, mnogi uposlenici federalnih oragna će sedeti kući, nacionalni parkovi će biti zatvoreni a, ako se istorija iz poslednje ovakve episode (1996. godine) ponovi ni pacijenti neće imati adekvatnu zdravstvenu negu.

Izvor: marketwatch.com

Pročitajte i ovo...