Home VestiEkonomija Generalni sekretar OECD požuruje SAD da donesu odluku

Generalni sekretar OECD požuruje SAD da donesu odluku

by bifadmin

Sadašnji politički zastoj u SAD nepotrebno stavlja u opasnost stabilnost i rast ne samo SAD, već i svetske ekonomije. To se, kaže Generalni sekretar OECD Anhel Guria, dešava u trenutku kada je u toku krhki oporavak u razvijenim ekonomijama, a kada se dosta ekonomija suočava sa novim rizicima.

kongres nocu

„Još uvek verujemo da je verovatnoća za nepostizanje dogovora o povećanju dozvoljenog duga u SAD relativno mala, ali sve dok američka vlada odugovlači sa donošenjem odluke, zabrinutost u svetu raste“, rekao je Guria. „Ako „plafon“ duga ne bude podignut naši proračuni govore da će OECD region u celini biti gurnuti nazad u recesiju već sledeće godine, a nove ekonomije će doživeti naglo usporavanje. Veličina daljih mogućih negativnih povratnih efekata može se samo nagađati.“

U OECD očekuje ozbiljne stresove u bankarskom sistemu SAD ukoliko ne dođe do dogovora u Kongresu, kao i povratak nezaposlenosti na nivo sa početka krize. SAD bi u tom slučaju smanjile uvoz iz ostatka sveta, a veći prinosi od američkih obveznica i niže cene aktive bi se prelili na druga tržišta, uz pooštravanje finansijskih uslova.

Pročitajte i ovo...