Home VestiEkonomija Kolaps Obaminog plana, slede dani neizvesnosti

Kolaps Obaminog plana, slede dani neizvesnosti

by bifadmin

Pošto je prethodne tri godine uspevao u poslednjem trenutku da izbegne finansijski kolaps svoje administracije, Baraku Obami to nije pošlo za rukom i u ponedeljak uveče. Američki Kongres izglasao je tzv. „shutdown“, odnosno blokadu državnog budžeta, što će SAD koštati oko 300 miliona dnevno, uz negativne psoledice i po ostatak sveta ukoliko se što pre ne dođe do rešenja.

barack-obama1
Poslednji „shutdown“ administracije SAD desio se pre skoro dve decenije. Ovaj put bez posla će preko noći ostati oko 800.000 državnih službenika, a skoro milion njihovih kolega biće „zamoljeno“ da rade neko vreme bez plate jer je vlada najmoćnije zemlje na svetu i zvanično ostala bez finansijkih sredstava. Poslednji dan septembra predstavljao je krajnji rok za izglasavanje pomeranja dozvoljene granice zaduživanja države, ali je za razliku od prethodne tri godine, on bio probijen zahvaljujući nezadovoljstvu kongresne većine predvođene inicijativom Republikanske stranke zbog Obamine planirane reforme zdravstvenog osiguranja, tzv. „Obamakera“.

Naime, u danima pred blokadu državnog računa republikanci su uslovljavali američkog predsednika da odustane od ključnih tačaka „Obamakera“ kako bi glasali za nastavak finansiranja vlade. Aktuelnom predsedniku SAD reforma zdravstvenog osiguranja, kojom bi ono postalo pristupačnije i siromašnijim društvenim slojevima, predstavljalo je jedan od ključnih stavki njegovog političkog programa. Posle međunarodnog odbijanja vojne kampanje u Siriji, ovo je drugi težak udarac koji je Obama primio u samo mesec dana.

Politički analitičari u SAD listom tvrde da će naredni dani dovesti do ozbiljnog političkog manevrisanja kako bi se izbeglo izbijanje nove finansijske krize, u godini sa pozitivnim ekonomskim rezultatima posle niza kriznih godina. Jutros su berze u Aziji reagovale konzervativno na vesti iz SAD, ali nikakve panike nije bilo: indeksi su neznatno pali, što se i očekivalo. Međutim, produživanje krize američkog budžeta može dovesti do negativnog domino efekta u čitavom svetu, iako Obama veruje da se to neće desiti. „Ja sam uvek bio spreman za kompromis, ali neću dozvoliti da jedna frakcija jedne stranke u Kongresu utiče na blokadu državnog budžeta. Uveren sam da ćemo u narednim danima postići rešenje“, istakao je predsednik SAD u obraćanju novinarima posle jučerašnjeg debakla u Kongresu.

Današnjim početkom nove fiskalne godine, međutim, najvažnija odredba novog Zakona o pristupačnom zdravstvenom osiguranju počeće da se odviaj uprkos protivljenju dela kogresmena. Skoro 40 miliona Amerikanaca od 1. oktobra 2013. moći će konačno da priušti sebi osnovno zdravstveno osiguranje po pristupačnim cenama uz državne subvencije, u distributivnim centrima na državnom i federalnom nivou. S druge strane, polako se približava nova „granica koja se ne sme preći“ – 17. oktobar – kada će Kongres imati priliku da izbegne i fiskalni kolaps (takođe uspešno izbegavan prethodnih nekoliko godina) ili gurne SAD u krizu koja će, tim činom, sasvim sigurno povući i čitav svet.

Pročitajte i ovo...